TZB-info - Tepelný výkon ocelových a…
Tepelný výkon jednoho článku otopných těles litinových a ocelových (radiátorů) při teplotě v místnosti t<sub>i</sub> = 20 °C v závislosti na rozměrech článku.
Dobrý den, prosím o radu, máme v bytě atmosféru s průtokem cca 20 let, zvažuji výměnu, dokuď je léto.
Nevím, zda koupit znovu plynový nebo elektro, nejraději bych dal zase atmosféru (cena), pokud bych dal kondenzační, tak jsou vysoké počáteční náklady vč. komínové vložky a každoroční revize komínu i kotle.
Fakta:
Byt v malém městě (250 m.n.m.), velikost 3+kk 60m2, nezateplená cihla 50cm (stáří 70 let), okna plastová (2sklo, výměna 2007), zvýšené přízemí, pod námi nevyhřívané sklepy (na stropě 10cm polyš), v zimě bývá ve sklepě 5-10st.
V bytě snížen klasický strpo o 12cm kazetovými panely 60x60cm bez zateplení, nad nám je obydlený byt.
2 pokoje (22 a 17m2) na JZ stranu, 1 pokoj (10m2), koupelna (4m2), a KK (5m2) na SV.
Ohřev vody průtokem (málo místa v koupelně), vaření plynem.
Spotřeba plynu 1500 m3/rok. Dodavatele mám asi s dobrou cenou, takže náklady do 15tkč.
Co je potřeba, případně doplním, děkuji za cenné rady i za případné typy a nebojte se zveřejnit ceny, ty jsou mnohdy až na 1. místě.
Samozřejmě musím počítat s životností kondenz. kotle pouze 8-10 let, čili poloviční než u starých atmosfér, to mám od více servisáků, kolik vydrží elektro nemám tušení.
Moc děkuji.
Ariston má jiný výměník než Gepard. Ariston nepodmiňuje vodu akorát množství síry v plynu. Má výměník z korozivzdorné…
před 4 roky
ARISTON Clas One 24 či PROTHERM Gepard Condens 18/25 MKV-A Děkuji
před 4 roky
Dietricha.. tedy fakt drazsi znacku oproti levnymu aristonu bez upravene vody a pořádného mag. Filtru bych teda…
před 4 roky
338 odpovědí
Zobrazit všechny reakceVážení,
ještě dotaz ohledně demineralizace topného systému při zapojení nového KK. Jeden servisák-instalatér, který mi nabízí Ariston, tak tvrdí, že je nutno demineralizovat, druhý mi nabídnul De Dietrich a řekl, že v malém oběhu demineralizace NETŘEBA. Jak to je, má to každý výrobce jinak?
Jedná se o malý byt s pěti radiátory. V případě provedení demineralizace, jak je to s dopouštění vody v případě poklesu tlaku?
Firma za to chce cca 5tkč, nerad bych je vyhodil zbytečně.
Děkuji
IS Ivo Sádecký @ivo.sadeckyElektrárny a teplárny si vyrábí demineralizovanou vodu a dost často ji i prodávají. Vyjde Vás to podstatně levněji.
Netuším, proč tolik diskuzí okolo poměrně jasné věci. Ze záručních podmínek od výrobce:
2. Podmínky pro uznání záruky
• první uvedení výrobku do provozu pověřenou servisní osobou,
• řádně vyplněný a potvrzený záruční list,
• vyplněný evidenční list odeslaný online nebo poštou zpět distributorovi,
• předložení potvrzených servisních prohlídek v servisní knize vždy po topné sezóně
a další je v návodu k instalalci, v sekci ke stažení:
https://www.protherm.cz/pro-nase-zakazni…
Pokud uvedení do provozu "neposvětí" Prothermem proškolená osoba, výrobce záruku uznat nemusí. Že to musí být proškolená osoba je zřejmé i z návodu k instalaci.
Je samozřejmě možné, že dodržení instalačních podmínek někteří techničti zdatní lidé zvládnou, ale žádný výrobce plynových kotlů, ve svém zájmu, ale i v zájmu ochrany zákazníků a ostatních lidí, takový přístup nikdy nemůže povolit.
Náhoda je blbec, a proto si ani nechci představit situaci, že laikem instalovaný kotel způsobí únik plynu a výbuch, otravu lidí únikem spalin do interiéru, elektrický zkrat a požár, únik otopné vody a vytopení domu aj. A věřím, že soudy už dospěly k názoru, aby člověka, který dělá revize na dálku, z hospody a tak podobně, odsoudili, i když třeba havarie nevznikla. Protože jde o obecné ohrožení nás ostatních. Stejně tak, jako když si laik v sousedním bytě "po tichu" sám zprovozní plynový kotel.
A co se týká prodejů kotlů koncovým zákazníkům? Porovnejte si to například s léky. Řadu léků, které ani nejsou zvlášť nebezpečné, bez recepu nekoupíte. I pro řadu přípravků pro zvířata musíte k veterinářovi. A někteří prodejci vám klidně prodají výrobek, plynový kotel, který bez odborné instalace může být nebezpečný.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342Lze koupit kotel přes internet?
Pokud ano,tak je smluvně obchodní vztah zákazník- prodejce,mám pravdu?
Najdete na nabídce prodejce nějaký odkaz ,který zde zmiňujete?
Pokud né,tak zákazníka nějaké podmínky výrobce nezajímají,mám pravdu?
Takže koupí a má záruku 2roky,mám pravdu?
Pokud legislativa a výrobce umožňuje prodej komukoliv,tak proč by se to neprodávalo?
To,že něco bouchá,to je snad z jiného soudku,to nemá s nákupem nic společného.
Tak samo u tč,akorát u splitu či klimatizací nesmí prodejce prodat zboží pokud nemáte certifikaci na plyny nebo pokud jemu nedoložíte montéra s touto certifikací.Jinak se prodejce vystavuje postihu.
Pokud se mýlím,tak mě opravte.
https://kotle.heureka.cz/protherm-gepard…
Jen na doplnění, drobný detail. Pokud máte dům pojištěný, tak v případě havárie souvidející s kotlem byste měl předložit předepsané dokumenty. Revizi odvodu spalin, protokol o uvedení kotle do provozu od odborné firmy zahrnující i revizi s ohledem na připojení nového plynového zařízení - nejde o výměnu stejného kotle! Pokud byste potřeboval řešit garanční opravu kotle, tak po vás budou chtít doklad, že kotel zprovoznila osoba k tomu proškolená u Prothermu.
A důkladně si v návodu k instalaci prostudujte, jak má být proveden odvod kondenzátu.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342Pánovi nic nebrání pozvat si dotyčné odborníky na splnění legislativy. Technicky je všechno v pořádku, kominík potvrdí vhodnost spalinové cesty výpočtem, technik uvede kotel do provozu (zastrčí síťový kabel do zásuvky). Já to tak musel udělat kvůli kolaudaci.
Jen na doplnění, drobný detail. Pokud máte dům pojištěný, tak v případě havárie souvidející s kotlem byste měl předložit předepsané dokumenty. Revizi odvodu spalin, protokol o uvedení kotle do provozu od odborné firmy zahrnující i revizi s ohledem na připojení nového plynového zařízení - nejde o výměnu stejného kotle! Pokud byste potřeboval řešit garanční opravu kotle, tak po vás budou chtít doklad, že kotel zprovoznila osoba k tomu proškolená u Prothermu.
A důkladně si v návodu k instalaci prostudujte, jak má být proveden odvod kondenzátu.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342" technik uvede kotel do provozu (zastrčí síťový kabel do zásuvky)."
To jsou debilty nevídaného rozměru. Každý technik má výrobcem předepsané co má udělat a to udělá.
Uvedu pár věcí pro představu:
- musí mít vyčištěný a naplněný okruh od instalatéra nebo to udělá sám
- musí mít instalovaný filtr nebo předepsaný obtokový ventil
- musí sondou objet plynové spoje
- musí zkontrolovat v chodu kotel včetně použití analyzátoru spalin (podle výrobce se povinnosti mírně liší)
- musí poznamenat změnu fabrického nastavení protože jen on má oprávněný přístup k servisním kódům
-musí vyplnit záruku případně instalační list
Investice do vyvložkování komínu pro kondenzační kotel závisí na jeho délce. Může to být 6 tisíc nebo také 15.
Odvod kondenzátu, pokud je blízko odpadní potrubí, tak 1 až 3 tisíce.
Kondenzační kombinovaný kotel, s odděleným průtokem otopné vody a teplé vody pokud možno bez přepínacího trojcestného ventilu (čím méně pohyblivých prvků, tím menší pravděpodobnost poruchy) tak 50 - 60 tisíc.
Revize komínu jednou, na začátku.
Doporučené servisní prohlídky kotle každý rok zpravidla spojené s kontrolou spalinové cesty, cca 2 až 3 tisíce.
Lze očekávat, snížení spotřeby plynu v řádu 10 % a více, neboť nejde jen o využití kondenzace, ale mnohem vyšší kvalitu spalovacího procesu.
Pokud přejdete na elektřinu, tak byste si měl pořídit i elektrický sporák, jinak vás vaření vzhledem k malé spotřebě plynu bude vycházet zbytečně draho.
JH Josef Hodboď @josef.hodbod342Vážení, padl mi do oka Protherm Condens, úplně nový za 15tkč.
V obchodě stojí od 25, tak se mi to zdá jako dobrá nabídka.
Výkon má od 5kW, tak nevím, zda je to dobrá volba, ale vzhledem k ceně;-)
Hodnocení má dobré, co na to provozovatelé a montéři?
Já se spletl, nebydlíme ve 250, ale 300 m.n.m.
Je to velký rozdíl ve ztrátách?
Mozno by stacilo poratat clanky radiatorov a nasobit podla tabulky:
https://www.tzb-info.cz/tabulky-a-vypoct…
Ale odhadom, ak sa jedna o nezatepleny poschodovy dom 8x8 s radiatormi, tak 20-25kW kotol by mohol stacit.
Oprava: Toto patri do inej temy.
Pro tak malý byt stačí kotel s max. výkonem do 10 kW přebohatě - dle spotřeby plynu má ten byt TZ na úrovni 7kW (pro -15 st.C).
Problém je v tom, že tak malý "kotlík" nikdo nevyrábí. Všichni vyráběj velký prasata s max. výkonem (tryskama) na 20-30 kW. Kotel pak zákonitě a výrazně cykluje, což není dobré.
Do kondenzačního kotle bych nešel. Oproti klasickému nízkoteplotnímu kotli se nikdy na reálných úsporách nezaplatí (pozor, pořád se bavíme o bytě 60 m2 - neplatí obecně). Návratnost kolem 20 let a více, a tolik se ten kotel nejspíše ani nedožije. Navíc musíte řešit úpravu spalinové cesty (protože kondenzát) a odvod do kanalizace (protože kondenzát). Kašlat na to.
Pokud máte možnost namontovat nový nízkoteplotní kotel, tak ho namontujte, jelikož za pár let se nejspíše zakážou - pak budete muset vzít chtě nechtě kondenzační a nikoho nebude zajímat že to nejde a nebo že se to nevyplatí.
Určitě NEDOPORUČUJI integrovaný zásobník na TUV - zabije vám to kotel, protože první věc, co odejde, je ten zásobník. Radši externí zásobník a pokud možno něco konvenčního (Dražice, atp.).
HM Harry Minduton @harry.mindutonTam sa jedna o nezatepleny byt s radiatormi. Pokial sa neda spoliehat na teplo od susedov tak 20kW kotol bude tak akurat, si myslim zo skusenosti. Tazko navrhnut spolahlive riesenie, je tam dost obmedzeni. Bola by potrebna investicia do kotla, bojleru a mozno aj komina.
Dalej zavisi aka je asi spotreba TUV vody.
Ako riesenie by som do bytu navrhol IR panely a na ohrev elektricky bojler, pokial spotreba TUV nie je velmi vysoka. Naklady na obstaranie mozno tretinove a prevadzku pri vhodnom usporiadani mozno o nieco vyssie, alebo porovnatelne s plynom.
Takže k dnešnímu dni mám tyto možnosti:
Viadrus NAOS K4 K4G2H33ZW, TUV průtokem, 6,5-33kW za 19tkč (24kW už nemají)
PROTHERM Puma Condens 18/24 MKV-AS/1, TUV průtokem, 6,6-20kW, cena 24tkč (novinka-nejsou zkušenosti, + je velikost 63x40x27cm)
Protherm Gepard Condens 18/25 MKV, cena stejná, 5,0-25kW
Ariston CLAS ONE 24, TUV průtokem, cena 24tkč, 3,9-23,6kW (výkon uváděn vždy při 50/30st.)
Ariston GENUS ONE 24 za 27tkč, který umí od 2,9kW
Poslední průtok TUV De Dietrich, který prý má nějaký předehřívač teplé vody, extrémně tichý, 6-24kW, cena 36tkč
A nebo Viadrus K5 za 33tkč s vest. 60L zásobníkem, 4-20kW
Uvedené ceny jsou vč. DPH a neobsahují montáž atd.
Z vašich rad jsem pochopil, že zásobník je lepší, pokud někdo cébrá vodou, ale nepochopil jsem, jak ho správně nastavit????
Tím nechci říct, že to budu dělat sám, rád si nechám poradit.
Děkuji ještě jednou.
IS Ivo Sádecký @ivo.sadeckyPapírově je dobrý Ariston CLAS ONE 24. Má na datovém listu uvedenou sezónní účinnost až 94% a má nový výměník Xtratech.
Mám v provozu podobný byt, 85m2, nezateplené podlahy, sklepy pod ním.
Osazen 30 kW kondenzačním Prothermem, topný výkon 6 kW , životnost lze odhadovat na 20 let.
Pokud mě chcete následovat, tak sáhněte po dostupném kotli, nechte si k němu udělat jednoduchý skládaný komín za pár drobných - výpočet zde
https://www.immergas.cz/produkt/13/victr…
dole stiskněte vypočítejte si vlastní komín.
nebo kusový sortiment zde
http://www.vseprokominy.cz/plastove-spal…
Teplá voda se ohřívá v kondenzačním kotli okamžitě po spuštění. Do vteřiny běží malý okruh výměníku a než vychladne, už je zapálený plyn. Toto neplatí, pokud je mezi odběry několikahodinová přestávka. Tolik upozornění na mnohé zavádějící informace vzniklé neznalostmi konstrukcí kondenzačních kotlů.
Na budoucí výměny jsem koupil Viadrusy po 14 tis. Kč
https://www.viadrus.cz/plynove-kotle/kon…
ale kupte si co chcete. Prothermy mám v provozu k plné spokojenosti. Je to ale především správným nastavením provozu.
Rozdíl v ročních nákladech plyn/elektř. je kolem 10 tis Kč a za 3 roky máte nový kondenzák zaplacený. Ani já jsem o elektřině neuvažoval.
Atmosféry jsem vyházel před lety, i když byly jako nové. Kondenzační kotle se samy zaplatily úsporou.
JV Josef Vavra @josef.vavra031Pane Vávro, děkuji i Vám za hezkou radu.
24kW už nedělají, myslíte, že můžu osadit 33kW, když má nejníže položený výkon 7kW?
Otázkou zůstává z jiné diskuze, jak to bude za pár let s ND na tyto kotle, v pátek jsem volal přímo do Viadrusu a pán mi říkal, že výroba KK končí, nadále se budou věnovat pouze litině. Pár kotlů nechají na ND, ale že nemůžou konkurovat velkým výrobcům, které mnohdy doporučují servisáci pro lepší marži.
Nenapsal jste označní starého kotle abychom měl představu o jeho vlivu na celkovou účinnost. Kolik máte radiátorů celkem a jakých. Zatím se dá předpokládat, že spotřeba plyna pouze na vytápění činila asi 1200 m3/rok.
EDIT
Přehlédl jsem vaření na plynu. To bychom ještě mohli tu spotřebu na topení snížit o 100 m3 tedy na hodnotu 1100 m3.
JH Jozef Homola @jozef.homola562Jo, radiátory jsem zapomněl, jsou to 6 let staré Purmo, většinou VK22:
Pokoj 10m2 2143W
Pokoj 22m2 2999W
Pokoj 17m2 2570W
Chodba 1272W
Žebřík 1003W
Celkem 9987W
Celkem 2 dospělí, 3 děti do 10 let, spotřeba studené do 100m3, ohříváme max. 1/3. Na vaření padne 60-80m3.
Rozvod komplet měď, voda v systému 50-80 litrů.
Ono to taky nebude žádná sranda převod na 2tarif, rozvody, revize, už koupit indukci, ať se můžeme odříznout od plynu. Ale je pravda, že plánujeme větší rekonstrukci.
Máte už zkušenosti s novinkou Protherm Puma?
Místním mi byl doporučován De Dietrich, že má vše skladem, je sice dražší...
Vemte si kalkulačku a spočítejte si náklady na obojí, či trojí. U kondenzačního můžete počítat minimálně 20% na spotřebě plynu. Zohledněte pořizovací a udržovací náklady a uvidíte. Pořizovací u elektřiny, pokud je dostatečná přípojka, tak jsou nejnižší, ale zase je nejdražší samotná energie. Vy znáte snoje podmínky a výhledy.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.