Drenážní trubka pod podlahou ve sklepě?

Reklama
TN Tomáš Tomáš @tomas.tomas.tomas před 3 roky04.08.2020 07:58:00
Drenážní trubka pod podlahou ve sklepě?

Dobrý den,
koupil jsem 20 let starý dům, který je z 90% dokončen, ale původní majitel to prostě nedotáhnul do konce. A hlavně udělal docela jednu velkou chybu.

Dům je celopodsklepen a sklep je téměř celý pod urovní terenu. Stěny a základy jsou zaizolovány pomocí lepenky. A voda teče ze svahu přímo na dům.
To vše se změní. Bude upraven okolní terén ať voda dům obchází.

Ovšem je tady jeden velký problém, který by se měl tímto vyřešit. Přímo ve svahu je na dům nalepena ještě betonová nádrž na dešťovou vodu, podél celé jedné strany domu.

Takže ve sklepě samozřejmně bylo 5 cm vody, protože v nádrží byla taky pouze lepenka a ta takový tlak vody nevydržela a voda se spoustu let tlačila skrze stěny do sklepa.
Pravděpodobně z toho důvodu původní majitel vytvořil v jedné místnosti jímku do které je svedena voda z kanálků okolo stěny a vedou do ní dvě drenážní trubky.

Jedna začíná v odvodňovacím kanalku (cca 50cm od jímky) a končí v jímce na vodu, takže očekávám, že ta druhá povede podél stěny ven z domu, protože odvodňovací kanálek nevede po celém obvodu domu (viz. červená cesta v přiloženém plánku.)

Aktuálně je nádrž na dešťovku zaslepena a vyčerpána. Vlhkost v domě začala lehce klesat a jímka na vodu ve sklepě, která se byla schopna naplnit během minuty se naplňuje již minimálně 15 minut, takže přívod vody byl zmenšen.

A má otázka zní. Mám zjišťovat, kam vede ta drenážní trubka? Po dešti z ní teče voda do té jímky. Při suchu z ní nic neteče. A nebo mám počkat až se odkope dům a až pak zjišťovat?

Druhá otázka: Co s nádrží na dešťovku. Když odkopu dům kolem nádrže a nádrž zatěsním, tak v podstatě bych mohl nádrž používat jako "vzduchovou" izolaci? A nebo je lepší ji třeba zasypat?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.