Vytápění plynem vs. tepelným čerpadlem vzduch-vzduch

Reklama
JK Jan Kaňa @jan.kana376 před 3 roky09.08.2020 18:36:00
Vytápění plynem vs. tepelným čerpadlem vzduch-vzduch

Dobrý den,

řeším dilema mezi vytápění kondenzačním kotlem, či tepelným čerpadlem vzduch-vzduch. Objekt má TZ 8.5 kW, nachází se na jižní Moravě. Dispozice 1.NP je koupelna a jinak otevřená místnost (lisovna), celkem cca 150m3 vzduchu. 2.NP koupelna a opět otevřená dispozice bytu cca 100m3. Plynovodní přípojka na okraji domu.

Otázka:

Vyplatí se topení tepelným čerpadlem vzduch-vzduch s jednou jednotkou dole, jednou nahoře při snížené sazbě, podlahovým topení v koupelnách, dražším vytápěním TUV pomocí elektronického bojleru, ale lepší levnější spotřebou za elektrické spotřebiče?

Nebo

Vyplatí se plyn na topení a ohřev TUV?

Jinak řečeno mám strach z účinnosti za mrazů u topení vzduch-vzduch a následně faktury. Vyplatilo by se za mrazů dotapet přímotopy?

O tomto tepelném čerpadlu uvažuji kvůli 2.NP, které by bylo tepelným čerpadlem v létě klimatizované a z 1.NP by byla odváděna vlhkost že sklepa.

Děkuji moc za Vaše odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

34 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.