Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

NOFROST a kolísání teplot

Autor: Jan Novák
Datum: 19.08.2020 17:28
uživatel: 110013


Technologie NOFROST v lednicích/mrazácích je celkem obecně známá, ale nikde jsem nenašel diskusi nad problematikou stability teplot. Pokud dám kontrolní teploměr do klasického mrazáku, tak mi drží teplotu +-1 stupeň. Pokud ho ovšem dám do nofrost mrazáku nastaveného na -18, tak naměřím rozptyl -10 až -22st. Že přemražuje mi nevadí, ale ty vysoké teploty byť jsou přechodné musí ovlivňovat skladovatelnost potravin (nehledě na to, že např. nanuky jsou permanentně poměrně měkké). Jak mi bylo vysvětleno není to chyba ale vlastnost (jako spotřebitel mám ale představu že nastavená teplota -18C při zavřených dvířkách a nevložení nových potravin ke zmražení znamená, že v daném prostoru je min -18st C resp. že zvýšení teplot potřebných pro nofrost technologii je tak krátké že neovlivní teplotu potravin).
Co s tím? To abych se u dalších spotřebiču vrátil ke klasice :-(

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jan Novák20.08.2020 11:41
Pavel Wolf20.08.2020 10:08
Jan Novák20.08.2020 08:25
Pavel Wolf19.08.2020 22:20
Jan Novák19.08.2020 19:14
Pavel Wolf19.08.2020 19:12

Příspěvky
Autor: Pavel Wolf
Datum: 19.08.2020 19:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 126740
reakce na ...
V místnosti kde chcete mít 22 st. a topíte kamny tak také nemají povrchovou teplotu 22st. ale podstatně více. Moc nad tím študujete. Dejte čidlo teploměru na nanuky kolik mají?

Autor: Jan Novák
Datum: 19.08.2020 19:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110013
reakce na ...
To v příspěvku už je - -10 až -22st.

Autor: Pavel Wolf
Datum: 19.08.2020 22:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 126740
reakce na ...
Tak to se omlouvá, blbě jsem četl. Vypadá to na špatný termostat, podle mě by to mělo udržet +-1 st.

Autor: Jan Novák
Datum: 20.08.2020 08:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110013
reakce na ...
právě že zřejmě není. Můžu dát teploměr na místo kde je čidlo ale to je formalita - tam prostě -18 bude dodrženo jinak by řval alarm.
Tam jde o to že zatímco u klasiky "je všude konstantní mráz", tak nofrost má samoodmrazovací cykly, kdy se jeho části kvůli odtávání ohřívají nad nulu a ovlivňují teplotu uvnitř.
Pro zajímavost jsem teploměry přemístil a za poslední půlden naměřily -18 až -20 (v prostředku šuplete) a -14 až -19 (kraj spodního šuplete).
Ona to není chyba, ale vlastnost. Rád bych se o nofrostu dozvěděl co nejvíce, čeká mě výměna velkého šuplatového mrazáku a zvažuji jestli nofrost nebo ne. Odmratovat klasický mrazák je většinou velká komplikace, ale pokud nofrost nedokáže udržet -18 tak si myslím že některé uskladněné potraviny se můžou kazit. No a k tomu je třeba ještě přičíst fakt, že i nofrost může zamrznout (mechanismus mi není známý ale určitě to není běžné) a v takovém případě trvá uvedení do původního stavu tj. odmražení cca 3 dny.

Autor: Pavel Wolf
Datum: 20.08.2020 10:08 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 126740
reakce na ...
Osobně to neznám, ale je to tahák na lidi * už asi nemůžou přidávat tak přišli s něčím jiným. Co jsem četl tak se používá reverzního chodu a k rychlému ohřevu výparníku. Lze nějak vysledovat, jak často mražák odmrazuje, těsní dobře dveře mražáku, kolik vytéká vody při odmrazení ven?
Ještě, z kolika procent je mražák zaplněný?

Autor: Jan Novák
Datum: 20.08.2020 11:41 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 110013
reakce na ...
Odmrazování se blbě sleduje, to asi jen několikrát za hodinu sledovat teploměr a z toho to odvodit (mám jen teploměr od-do křivku to nezaznamenává)., dveře těsní dobře, vody asi odtéká normálně odpařovací nádobka vzadu nepřetéká.
Tahák na lidi - ono to je opravdu fajn, asi bych se na to vykašlal kdyby odmražování klasiky bylo jen o čase ale ono to je i o komplikacích a pravidelnosti.... Když jsem si nofrost pořizoval tak jsem byl srozumněn s negativy technologie, což je zejména specifická hlučnost (lednice vydává asi sedm různých zvuků z nichž některé jsou kapku děsivé), a protože ji mám v kuchyni s obývákem je třeba si na ni zvyknout. Jenže nikdo nikdy neupozornil na fakt, že v prostoru vzhledem k technologii kolísá teplota (nevadí), která ovšem leze pod navolenou teplotu (vadí).
Můžu zkusit nastavit třeba -20 ale myslím že ta odmrazovací fáze to stejně přebije...

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.



 
 
Reklama