Úprava užitkové vody svépomocí

Reklama
KF Karel Fenz @karel.fenz před 3 roky30.08.2020 15:15:00
Úprava užitkové vody svépomocí

Dobrý den,
voda z kopané studny obsahuje asi 20x více manganu (skutečnost/norma 1.2/0.05)mg/l, železo je téměř v normě (0.28/0.2)mg/l.
Jedná se o chatu, spotřeba vody je do 200l týdně, převážně na hygienu a splachování WC. Mangan se projevuje hnědočernými úsadami, pokud je voda delší dobu (dny) v kontaktu se vzduchem (typicky "poloplný" sud).
Dosavadní stav, kdy vodu přečepám do 100l sudu, odkud se dál podle potřeby "distrubuje" kbelíkem, chci nahradit tlakovým rozvodem s darlingem připojeným na zásobní nádrž 500l, do které bych podle potřeby přečerpával vodu ze studny.
Ralizace rozvodu, čerpadla, čidla a nějaká drobná automatizace okolo není předmětem dotazu.

Jedná se mi o svépomocnou úpravu vody před jejím uložením do zásobní nádrže.
Vyzkoušel jsem načerpat vodu přes filtr (10 mikrometrů) na mechanické nečistoty do 200l sudu, přidat do ní 50ml ("půl deci") Sava a důkladně mechanicky promíchat. Z vody se postupně vyloučí hnědavé vločky usazené na stěnách a na dně sudu. Po 24 hodinách přes filtr 5 mikrometrů vodu přečerpám do jiné zásobní nádrže pro další použití. Takto upravená voda je už jen nepatně cítit chlorem a když ji ponechám v poloplné sklenici na slunci, ani po několika dnech se v ní nevytvoří žádný zákal ani barevné úsady.
Podle informací vyčtených z Internetu by se případný přebytek prostředku Savo, který nezreaguje s manganem, měl rozložit na sůl (NaCl) a vodu a takto "upravená" voda by jako užitková po popsaný účel snad mohla být bez nějakého rizika používána?

Jako amatér v dané problematice chci požádat o názor na následující dotazy:

1)Představuje takto upravená voda nějaké zdravotní riziko např. při dlouhodobějším užívání pro osobní hygienu (samozřejmě ne k  čistění zubů) nebo mytí nádobí s následujícím oplachem pitnou vodou?

2)Dá se nějak přeněji stanovit, jaké je optimální množství Sava ve vztahu k obsahu manganu na jednotku objemu vody?

3)Jak by se mělo správně naložit s hnědým kalem (asi 1/2 kbelíku "břečky"), který zůstane po opatném odčerpání vody ze sudu použitého jako "reakční nádoba"?

Předem děkuji za rady, návrhy či doplnění.

Karel Fenz

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.