Domácí vodárna, vrt, tlaková nádoba a řízení

Reklama
RB Red Bull @red.bull před 3 roky21.09.2020 11:43:00
Domácí vodárna, vrt, tlaková nádoba a řízení

Zdravím,

Chtěl bych Vás poprosit o radu. Řeším rozvod vody ze studny na chatě. Vše si dělám sám, co možná nejjednodušší a nejekonomičtější. Bohužel se samotným řešením ovládání čerpadla nemám zkušenosti.
Zkusím stručně popsat situaci a prosím o radu. Před časem jsem pořídil čerpadlo do vrtu (KOPRO 3 SKM 100) a plánuju ještě koupi tlakové nádoby a presscontrolu, případně dalších náležitostí.
Odběr bude minimální, ale vrt je úzký a poměrně málo vydatný, čili je v něm malá zásoba vody (cca 120 l při plně doplněném). To bych chtěl alespoň částečně řešit větší tlakovou nádobou, ale zároveň takovou, aby nebyl problém ji vypustit a napustit a aby se v ní voda nekazila.
Proto bych chtěl pořídit nádobu 80 l. Čerpadlo je ve vrtu (20 m - hladina je 6 m pod povrchem), zhlaví je v šachtě, ze šachty vede PE trubka a elektřina do sklepa (vzdálenost cca 15 m). Nádobu bych určitě umístil do sklepa. Frekvenční měnič už nechci použít kvůli financím.
1) Nevím, zda by měl být presscontrol spíše v šachtě, nebo ve sklepě před nádobou. Při umístění v šachtě se obávám vlivu vlhkosti, a že rychleji odejde. Při umístění ve sklepě se pak bojím, aby zavčasu vypnul čerpadlo při chodu na sucho.
2) Doporučili byste mi spíše větší nebo menší nádobu?
3) Kam je nejlepší umístit zpětnou klapku? Z hlediska vracení vody by asi bylo nejlepší ji dát hned nad výtok čerpadla, ale jak jsem pochopil, to čerpadlu moc nesvědčí. Mám ji dát někam ještě například nad úroveň hladiny vody ve vrtu, nebo až ke zhlaví (vertikálně), nebo do šachty (už horizontálně), případně až do sklepa?

Předem moc děkuju za Váš čas a budu moc vděčný za jakoukoli radu. Samozřejmě, kdybyste věděli o lepším řešení, uvítám. Potřebuju to nějak rozlousknout, abych mohl objednat a vše osadit.

S pozdravem
RB

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.