Regulace dvouokruhového systému...prosím o konzultaci

Reklama
AR Arnošt Raab @arnost.raab před 3 roky03.10.2020 09:04:00
Regulace dvouokruhového systému...prosím o konzultaci

Zdravím, potřeboval bych probrat, jak správně spáchat regulaci systému topení. Jde mi spíše o nějakou konzultaci, zda něco neudělat ještě jinak, byť systém je daný a těžko z něj budu něco vyhazovat. Každá z částí stála nějaký peníz. SPíš zda ho něčím nedoplnit.

Takže, původní záměr byl, že budou dva zdroje tepla. Kondenzační kotel a protože je tu kolem dřevo, tak i nějaký kotel na dřevo. Nicméně, vše je už jinak a kotel na tuhá paliva tu není. Ekonomicky jsem usoudil, že je to zbytečný. Vše už ale bylo osazeno a takže nynějším jádrem je kondenzační kotel Vaillant VU 246/5-3 (H-INT II) r6 ecoTEC pro, všude je natahaná podlahovka, ale ve dvou dětských pokojích a ložnici je trošku řidčeji a doplněno radiátory, malé radiátory jsou ještě ve dvou technických místnostech a samo žebřík v koupelně.

Vize byla taková, že podlahovka bude topit a v případě, že to nebude stačit, dotopí jí radiátory.

Zbytek systému tvoří čerpadlová skupina condix s čerpadlem meibes a čtyřcestným ventilem napojeným na regulaci VR 70 a jeden termostat Vaillant multiMATIC 700, na kterém jsem vydefinované oba okruhy.

A teď tedy problém. Nevím, jak to správně zregulovat. Okruh podlahovky je napojen na ekvitermní čidlo, je stam nastavená nějaká křivka a je to zároveň připojeno na termostat. Okruh radiátory by podle vize topenářů regulovaný být neměl ničím jiným, než termohlavicemi na radiátorech.

Základní otázka je, zda má smysl nějak snažit se regulovat tu větev radiátorů přes termostat, protože ač tam nastavím jakoukoliv teplotu, tak kotel do nich pouští třeba 60 stupňů.

Dům je novostavba 30 cihla zateplená 16 cm polystyrenem, sokl 12 xps, v podlaze je 14 cm polystyrenu. Bohužel tepelný štítek byl počítán na 40 cihlu plněnou vatou. Z toho jsem upustil, takže tím se moc řídit nemůžu.

Berte to jako výkop....doplním případně informace, jak bude potřeba.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.