Stará chalupa - zateplení, vytápěníDobrý den,
opravuji starou chalupu ( svépomocí s přítelem), bohužel finance docházejí a jdu si sem pro radu, jaká opatření udělat teď na zimu skrz vytápění.
Chalupa je někdy z roku 1900, část zdiva kámen 60-75 cm a část smíšená.
Podlahy vykopané, udělané odvětrávání do komína. V nich 20 cm EPS. Je to rozdělené dvě části novější ( ve které se teď bydlí) a býv. vejminek ( ten se teprve bude opravovat příští rok) - bude cca 60 m2 s otevřenými stropy. Okna už jsou - trojsklo plast.
Obytná plocha v současnosti 55 m2 velká místnost a chodba s koupelnou cca 20 m2.
Vytápění plynový kotel a radiátory. V plánu vytápění krbovými kamny s výměníkem ( vše připravené) a akumulační nádrž ( ta ještě není).
Dělá se teď střecha.
V zimě mírně plesnivěly zdi v rozích i přes větrání - ale není to zatím obkopané - dům v kopci. Samozřejmě větrám.
Od 1/2 listopadu, kdy jsem se stěhovala jsem do května protopila nějakých 23 tis., topí se na teploty 19 C přes den, večer 2 hodiny 21 C a přes noc 16 C. Vzhledem k tomu, že pracuji z domu, je mi zima.
Chci prodiskutovat nějakou návratnost opatření, co je potřeba udělat teď na zimu -
1. zateplit strop nad obytnou části - 40 cm vata?
Přímo na strop na půdě ( v projektu je mezi trámy) - budu si to už dělat sama bez přítele.
Půda nebude pochozí. Pod vatu parotěs - mohu položit na původní skladbu, která je pokrytá půdovkami?
2 . investovat rovnou do kamen s výměníkem ( jaký výkon?) - nebo si sem teď na zimu dát půjčená obyč. kamna ( skrz finance) a raději investovat do akumulační nádrže ) a topit ji plynem?
Bohužel sklep je velmi malý s klenbovými nízkými stropy - je v něm kotel. bojler na ohřev vody. Budu omezena šířkou dveří. Jak velkou nádrž?
Obojí teď nejsem schopná zafinancovat.
3. kamnář co mi staví komín ( známý), mi tvrdí, že ten prostor krbovkama nevytopím a tlačí mě do krbu. ( ale finance).
Nemohu se sama rozhodnout.
V projektu k rekonstrukci jsem měla i vnější zateplení, ale vzhledem k tomu jak dům funguje z toho mám obavu uzavřít polystyrenem. Dům měl padnout do nízkoenergetického.
Projektanta jsem znova oslovila, aby mi spočítal celé znovu ztráty, ale zatím nereaguje a všude čtu něco jiného. Chtěla jsem žádat o NZÚ.
Děkuji moc
G.K.