Kondenzační kotel po roce - vyladění konfortu a spotřebyPíšu po roce používání kotle Protherm Panthers 30 KKO (lze nastavit výkon až 32kW). Topenář mi ho před rokem při pohledu na náš větší stoletý dům nastavil z přednastaveného výkonu 20 kW na max výkon 24kW. Máme termostat (proporcionální) s hysterezí.
Omezoval jsem jen max. topnou vodu (60st při nejvyšších mrazech, 45st při začátku topné sezóny).
Nicméně kotel většinou natopil na max výkon (24kW) a při dosažení vody už netopil dlouho.
Od loňska jsem zateplil sklep 10cm polystyrenem na strop.
Takže jsem začal přemýšlet po nastudování účinnosti (prý je nejvyšší jen při třetině max výkonu) jak udělat, aby kotel topil efektivněji.
A teď se ptám, co je pro ekonomiku lepší, nechat trvale vysoký výkon (např. těch 24kW), takže se bude natápět na požadovanou hodnotu topení tímto výkonem a pak bude kotel modulovat a nebo dle teploty omezovat max výkon a nebo ho nechat snížený i na zimu, když to kotel vytopí?
Odběr kotle (elektronika, ventilátor, čerpadlo) při natápění při 12kW je 45W.
Logicky mi vychází, že čím menší výkon, tím lepší ekonomika, ale křížem jdou náklady na el. energii.
Ale už nevím jak to je s životností kotle při nižší provozu atd.
Děkuji