Výměna plynového kotle

Reklama
DD David Dlouhý @david.dlouhy před 3 roky24.10.2020 19:47:00
Výměna plynového kotle

Mám 25 let starý atmosférický kotel značky Destila DPL 18KW Classic (věčný plamínek), litinové radiátory s regulačními hlavicemi a jednoduchý prostorový termostat. TUV ohřívám v samostatném plynovém bojleru. Vše mám ve sklepě, kde je místa na techniku dost, nemusím mít kombinovaný kotel a ohřev TUV. Uvažuji o rekonstrukci, důvody:
- je otázka, jak dlouho ještě kotel vydrží a zda se pak budou vyrábět levné jednoduché kotle
- zateplil jsem a vyměnil okna, odhadem se dostala tepelná ztráta objektu na 10KW, kotel byl předimenzovaný už před zateplením (projektant odhadnul TZ na 15KW a nechal tam dát kotel s výkonem 18KW)
- hystereze litinových radiátorů po zateplení dělá nepříjemné výkyvy
- soused má stejný model kotle se slabším výkonem 12KW na nezatepleném domě, který je o patro vyšší a prý mu to topí dostatečně
- Pro atmosférický kotel hraje fakt, že je v domě vyšší vlhkost.

Instalatér mi doporučil kondenzační kotel Geminox THRS 19 B-120s ekvitermní regulací, podle mne úplná blbost:
- spočítal jsem si úsporu: náklady na pořízení jsou cca 120 tisíc a rozdíl v ceně oproti prosté výměně za atmosférický stacionární kotel bude úsporami vyrovnán na nulu po 20 letech provozu za předpokladu stálého provozu s maximální účinnosti, což je dost diskutabilní, jestli toho lze dosáhnout. Více jak 20 let tomu složitému zázraku techniky nedávám, autorizovaný servis tvrdí taky životnost 20 let.
- zkušenosti s high-tech kotli od kamarádů v podobě drahých revizí, drahých a oproti mému kotli častých oprav

Inspiroval jsem se zde: https://forum.tzb-info.cz/125192-jaky-ko…
Asi si dám atmosférický kotel a prostorový termostat, kde lze naprogramovat hysterezi. Blbý je, že výběr atmosférických kotlů bez kombinace s TUV se strašně zúžil já našel Destilu a Viadrus, Viadrus umí modulaci výkonu a je nízkoteplotní, rozdíl v ceně jsou přitom pouhé 3 tisíce u 12KW modelu. Pokud by mi stačil slabší model, je cena ještě příznivější.

Pro kondenzační kotel mluví snad jen široké meze modulace výkonu u například levného Junkers KSBR 16 SUPRAPUP je to 3,8 - 17,0 kW, nižší teplota by mohla pocitově snížit nepříjemný dojem z hystereze.

Co mi prosím poradíte?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.