Připojení nového spotřebiče

Rubriky:

Reklama
MK mIROSLAV Kopecký @miroslav.kopecky759 před 3 roky26.10.2020 18:30:00
Připojení nového spotřebiče

Dobrý den,
nevím, jestli by můj dotaz nepatřil do sekce Normy, ale dám ho sem. Předem se omlouvám za trochu delší příspěvek. Při výměně varné plynové desky v bytě (montovaná před cca 15 lety) montážní technik oznámil, že k připojení nemůže použít stávající hadici, protože už nevyhovuje normám. Potud OK. Problém ale nastal, když jsme začali řešit nové připojení. Vzdálenost od trubky s uzávěrem ke spotřebiči je delší než 1,5 m, navíc stávající hadice je vedená za linkou a sádrokartonem. Situace se mi zdála beznadějná až do okamžiku, než jsem našel zde na portálu TZB článek z r.2013:
https://vytapeni.tzb-info.cz/normy-a-pra…
kde se doslova píše:
"K velké změně dochází u požadavku na umístění uzávěrů před plynovými spotřebiči.
Dosud platilo, že pokud byla v kuchyních rodinného domu, bytu nebo stavby pro individuální rekreaci vzdálenost (měřená po potrubí nebo hadici) mezi plynoměrem a jedním spotřebičem maximálně 1,5 m nebo u více spotřebičů v sestavě kuchyňské linky maximálně 3 m, mohl být uzávěr instalován v navazujícím přístupném prostoru, např. v bytovém jádru, samostatné šachtě apod. U spotřebičů umístěných jinde musel být uzávěr instalován ve stejné místnosti, a to nejdále 1,5 m od spotřebiče (měřeno po potrubí nebo hadici).
Nyní dochází ke zmírnění tohoto požadavku, spočívající ve vypuštění maximálních vzdáleností uzávěru od spotřebiče nebo sestavy spotřebičů. Uzávěr tak může být kdekoliv v místnosti nebo v případě kuchyní kdekoli v navazujícím přístupném prostoru."

Toto jsem si ověřil následně i v příslušné novelizované normě TPG 704 01. Nicméně technik stále trvá na tom, že vzdálenost mezi spotřebičem a uzávěrem (trubkou) nesmí být delší, než 1,5m, i když se k připojení použije v současnosti používaný kovový "husí" krk (nevím, jak to přesně pojmenovat, nejsem odborník). Má technik pravdu a já příslušnou normu chápu špatně? A pokud jí tedy chápu špatně, je nějaké jiné řešení, které by nevyžadovalo demontáž kuchyňské linky? Nemám problém vybourat kus sádrokartonu kolem stávajícího napojení na trubku (už jsem to koneckonců udělal) ani s tím, když vedení povede v prostoru pod linkou, jak jsem se pokusil načrtnout na přiloženém obrázku, ale bourat kuchyň se nám opravdu nechce. Děkuji za odpověď v oboru vzdělanějších.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.