projekt manuální ekviternm

Reklama
RR Radek Rejč @rejc.radek před 3 roky02.11.2020 14:01:00
projekt manuální ekviternm

Děkuji za rady z minulé diskuze, pro přehlednost, ale budu pokračovat v novém tématu.

Můj KK má základní ekviterm v sobě (Protherm Pantehr 30 KKO). Můj cíl je mít několik otopných teplot vody během roku, ale nechce se mi jet podle ekvitermní křivky.

Můj kotel momentálně pracuje při 40st na nejnižší výkon (8-9kW) a nechce se mi jít do teplot, kdy skrz ekviterm cykluje. Na 40st teď jsou cca doby vytápění / nevytápění stejné (při 10st venku jsem to zkoušel). Ekviterm by tam zcela jistě kotel tlačil do cyklování již od teplot kolem 5st výš. Minimální výkon je prostě veliký. Minimální výkon jsem detekoval změřením na plynoměru za jednotku času, což musí odpovídat.

No a teď můj nápad. Mám doma plonkové Raspberry PI, kde není problém získat venkovní teplotu (čidlo, data z blízké meteostanice atd.). Na výstupní piny z Raspberry PI se nechá poslat napětí. Ještě nevím jak funguje venkovní čidlo ke kotli, jestli je odporové, či na něm vzniká velmi nízké napěti. To musím zjistit, dokumentace neexistuje, takže to musím změřit.

Idea je taková, že na výstup PI budu dle počasí vysílat buď odpovídající mV či tam zapojím napěťově řízený rezistor, který bude mít odpor dle skutečného výstupu z protherm teplotního čidla.

Takže budu moci si zvolit otopnou vodu programově tak, jak já budu chtít. Např:

Teplota venku 20 - 5 st: voda 40st. Teplota venku 5 - 0: voda 45st. Teplota venku 0 - -5 st: voda 50st. Větší mrazy: voda 55st.

+ nechat zapojen prostorový termostat

Samozřejmně, že na kotli nechám navolenou třeba křivku 1 a úpatí 20 a vše na to přepočítám.

Teploty si po čase zoptimalizuji.

A proč tak složitě (i když mě to vlastně přijde jednoduché). Protože chci nahradit manuální ekviterm automatickými změnami, ale nechci, aby mi šel do příliš malých hodnot.

Šlo by to udělat křivkou, ale Protherm umožňuje úpatí topné křivky 15 - 25st a pak dané křivky. Skoro všechny, které bych využil mají při teplotě větší než 5st teplotu takovou, že kotel by cykloval neřízeně. A nebo naopak při mrazech jsou příliš velké hodnoty...

Raději si pak zvolím sám, jakou vodu má mít teplota a budu vědět jak se to chová.

Přijde Vám to hodně bláznivé?

Nechápu, proč to úpatí je tak úzce vymezené... Teda, a to se ptám, jesem to blbě nepochopil.

Křivky jsou pro 20st, rozumím tomu správně, že úpatí na 21st způsobí, že se celá křivka posune o 5 st celsia nahoru? Ale to mě přijde jako kravina... Mají tam i úplně jiné měřítka - osy x,y a z.

Nemáte s tím někdo zkušenosti jak je to s tím posunem? Kdyby to bylo dle obrázku, tak bych optimální křivku asi našel a Raspberry Pi použil na něco jiného. Nicméně +1st vnitřní teploty přece neudělá 5st teploty na topení... Nebo ano? Mně se to zdá prostě špatně, ten obrázek...

Děkuji :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

272 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.