Rada při vývěru typu FVE a montážní firmy

Rubriky:

Reklama
TK Tomáš Koryčánek @tomas.korycanek před 3 roky02.11.2020 18:38:00
Rada při vývěru typu FVE a montážní firmy

Ahoj všem, rád bych si nechal poradit ve výběru fotovoltaiky. Jsme z Olomouckého kraje, ale v blízkosti Hostýnských vrchů. Zvažujeme instalaci fotovoltaiky přes NZU, a to zřejmě až na jaře, jako investici do budoucnosti, chceme být samozřejmě také více soběstační, případně mít záložní zdroj při výpadku a samozřejmě mít časem úsporu a v neposlední řadě přispět k lepšímu životnímu prostředí a v budoucnunabíjeti automobil. Nyní mám 2 roky auto ojetého full hybrida a do budoucna bych chtěl přejít plug-in hybrida nebo elektromobil, uvidí se podle situace a možností, vývoj jde dopředu. Máme starší RD z 30 let minulého století (plastová okna,částečně zateplený ve dvorní části, jinak zatepleny pouze okenní špalety a parapety a zateplen půdní prostor i krovy), dá se říct v řadové zástavbě, ve kterém žijeme tři dospělé osoby, z toho jeden pracující a dva senioři. Dům vytápíme zplynovacím kotlem ATMOS (vyschlé dřevo + brikety), 2 AKU nádrže (2 x 800 l) a kombinovaný boiler Dražice 160 l (od kotle, el. energie) na ohřev vody. Máme ještě doplňující zdroj uvnitř domu – krbová kamna Verner s výměníkem napojené na otopný systém (používáno na jaře a na podzim). Pro příští rok jsme uvažovali, že přidáme do domu zpět plynový, tentokrát kondenzační kotel, jako záložní variantu, rodiče jsou přeci jen starší, ať máme nějakou jistotu. Roční spotřebu máme cca 6,5 až 7 mega. Letos jsem přešel od Centropolu k Bohemia energy. Klasická sedlová střecha – jedna její strana je na jih až jihozápad, dá se použít 25 až 30 m2. Něco jsem již načetl či naposlouchal, ale je těch informací hodně. Nechal bych si poradit, jaký typ FVE by byl pro mne nejvhodnější. Převážnou část jsem v práci, ale rodiče jsou doma, odběr je i přes den z mrazáků či z velké chladírenské místnosti, kterou používáme z bývalého řeznictví. Nevím, jestli jen pro ohřev vody a částečné pokrytí elektrické spotřeby nebo hned i s bateriemi nebo jestli je možnost si to pak rozšířit o další panely a ty baterie. Nově také od letošního roku hodně dobíjíme AKU 51 cm sekačku Ryobi nebo Aku řetězovou pilu. Zahradu máme totiž mimo dům, vzdálenou 200 m do domu, kde není elektřina ani voda, nechali jsme dojít starou 20 letou benzínovou sekačku a další benzínovou už jsme nechtěli a časem budou asi další AKU nářadí. Dále by mně zajímalo, jestli zvolit raději větší známou firmu třeba z větší dálky nebo klidně i menší, ale v dosahu kvůli záruce a servisu. V hledáčku mám ze vzdálenějších a větších S-power či Sunlux Brno, Sunnypower Vlkoš u Kyjova, z menších Sunwex Fryšták, Satturn Holešov. Na co si dát pozor? Volit v mém případě jednofázový sytém či třífázový, nejsem přes elektro, načetl jsem jen, že jsou lepší asymetrické střídače, ale nevím, jestli to platí jen u třífázového systému a jednofázového to nevadí, zda střídače Goodve nebo raději RCT, prý by měly být lepší a účinnější, myslím, že je používá S-power. A jaké výrobce či typy panelů preferovat (monokrystalické?) a kterým se vyhnout? Předem díky za reakce.
Podlahová plocha
• přízemí 71,31 m2
• patro 44,33 m2
• Celkem 115,64 m2
 Vytápěný objem místností:
• přízemí 196 m3
• patro 97,54 m3
Celkem 293,54 m3

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.