Regulace Elektrokotle Protherm Ray 18

Rubriky:

Reklama
ZH Zdenek Ha @zdenek.ha před 3 roky03.11.2020 18:22:00
Regulace Elektrokotle Protherm Ray 18

Regulace Elektrokotle Protherm Ray 18

Dobrý den,

na úvod musím říct že jsem v tomto úplný začátečník, tak prosím o trpělivost.
Chtěl bych poradit s regulací topení v novém rodinném domě, kde máme topení řešené pomocí elektrokotle Protherm Ray 18KE, ke kterému je připojen 120l zásobník na teplou vodu Protherm FE 120 BM.
Dům je postaven z vápeno-pískových cihel které mají výborné akumulační vlastnosti a celý dům je zateplen 20cm polystyrenem. V domě bydlíme se 2ma malými dětmi.
Dům se skládá z přízemí a patra o rozloze cca 2x 70m čtverečních. Vytápění je řešeno klasickými radiátory v obytných místnostech + teplovodním podlahovým vytápěním v koupelnách, na chodbách a v pracovně. V koupelnách jsou ještě navíc žebříkové radiátory. Podlahovka je na stejném okruhu jako radiátory. Momentálně mám od kotle vyvedeny 2 dráty pro spínaní termostatem na chodbě, avšak termostat jsem ještě nepořídil, takže mám tuto smyčku stále spojenou a zapínám topení a reguluji teplotu přímo na kotli.
Elektrokotel je připojen přes HDO a máme tarif D57d (topí dohromady 20h denně s několika přestávkami). Řízení přes ekviterm nezvažuji.

Vzhledem k tepelně izolačním a akumulačním vlastnostem domu mi přijde nejlepší udržovat dlouhodobě stálou teplotu. Nicméně v koupelnách bych chtěl mít večer trochu tepleji a ložnici topit minimálně a a v pracovně trochu více (pracuji většinou z domu na PC).

Do budoucna si chci pořídit chytré termohlavice na radiátory a napojit je na nějaký smart home systém (asi přes Zigbee a ovládaný Tuya aplikací).
Momentálně ale řeším hlavně výběr termostatu – chtěl bych nějaký chytrý, který půjde ovládat i z mobilu.
Z návodu ke kotli jsem ale nevyčetl, jak se to dá ovládat. Jde vůbec na tomto kotli ovládat externím termostatem zvlášť ohřev vody do zásobníku a zvlášť do topení nebo bych tím spínal jen topení?
Další věc je, že vývody pro termostat mám na chodbě, která je nejchladnější z celého domu, takže řídit to podle teploty na chodbě mi nepřijde jako dobrý nápad - chtěl bych tam mít spíše nějakou ovládací jednotku, bezdrátově propojenou s teplotním čidlem třeba v obyváku a řídit to podle toho. Mám vyhlídlý Zigbee termostat z Aliexpresu (https://a.aliexpress.com/_mt8HAa9 a https://www.aliexpress.com/item/40012905… ) ale nejsem si jistý, jestli je to ideální kombinace. Moje myšlenka byla taková, že teď koupím Zigbee Termostat + Hub + teplotní čidlo a budu to regulovat tímto. Radiátory bych zatím nastavoval manuálně. Někdy časem bych k tomu pak dokoupil ještě ty Zigbee hlavice.

A ještě poslední věc, co se týká regulace podlahovky - má vůbec smysl se snažit o nějakou chytřejší regulaci, když je to na stejném okruhu s radiátory? Momentálně tam mám obyčejný rozdělovač s termostatickými ventily a k tomu připojený jednoduchý termostat, který akorát spíná čerpadlo pro podlahovku - aby neběželo, když se netopí.

Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale je to komplexní problematika a chtěl jsem k tomu dodat dostatek vstupů.

Děkuji

EDIT: update nefunkčních odkazů

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.