Vytápění bytu 2kk 45 m2Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu, jak vytápět malý byt ve starém rodinném domě, který není zateplený.
Ve sklepě je starý malý kotel Dakon, který slouží i na ohřev vody, tuším, že průtokový. Zřejmě topím špatně, říká se, že lepší topit dlouhodobě na stálou teplotu. Jenže já nebývám často delší čas doma, takže třeba celý víkend nezapnu topení. Proto topím spíše nárazově. Kdy si topení zapnu třeba na dvě hoďky ráno a na dvě večer. Jinak nejede. Když se netopí, teplota bývá kolem kolem 17° a vyhřeje se během hodinky, ani ne. Ale teplota se rychle ztratí a tak si třeba na půl hodky zase pritopim a vypnu. Dá se říct, ze v měsíci je to na půl, např.: Dva dny jsem doma a tímto stylem topím, pak je dva dny topení úplně vyple. Spotřebu plynu v bytě mám za rok 1.000m3. S tím, že opravdu hodně šetřím a topení kolikrát nekolik dni nejede, je tu zima. Pak jsou dny, když jsem celý den doma a topím stylem vypnout, zapnout dle pocitu. Ohřev vody převážně používaný na sprchu - jeden člověk taky žádný obrovský odbyt. Myslíte, že by byla menší spotřeba, kdyby kotel topil stále na určitou teplotu?
Zajímavé, že když jsem byla pryč, opsala jsem si stavy (termostat dala na 9° aby se nesepl) a za necelé dva dny byl rozdíl plynu 0,003 m3 a voda 0,04 m3. U plynu je to minimální, může to být špatným těsněním?
Hlava mi nebere, že mám spotřebu plynu v tak malém bytě a sama, ve kterém topím minimálně stejnou, jako vícečlenná rodina ve větším bytě.
Omlouvám se za laický popis a předem děkuji za radu.