Proč NEFUNGUJE ekviterm

Rubriky:

Reklama
JV Josef Vavra @josef.vavra768 před 3 roky17.11.2020 14:07:00
Proč NEFUNGUJE ekviterm

Ekviterm je krásná myšlenka popsaná na stránce
https://vytapeni.tzb-info.cz/2586-prepoc…
s konkrétními výsledky
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v…
Až potud je všechno v pořádku, dokonce je použit výraz
....kdy tepelné ztráty budovy převýší vnitřní a venkovní tepelné zisky.
který je klíčový pro veškeré další poznatky.
Přístroj zapínající a regulující topení se nazývá termostat, případně termostatická hlavice a dokáže dokonale řídit skutečnou potřebu. Tedy respektovat nejen příkon elektrospotřebičů, biologické teplo, ale i sluneční zisky. A o ty jde, jak dále uvidíme, především.
Na prvním obrázku máme jednoho všímavého tazatele ve vláknu
https://forum.tzb-info.cz/148458-projekt…
který dodal reálné spotřeby domu a z nich dopočítal ekvitermní řízení, které by domu vyhovovalo. Přibližně se dá říct, že správný ekviterm by začínal s patou 13°C. Pokud by byla pata výš, docházelo by k nehospodárnému přetápění a nebo by VŠUDE muselo být lokální řízení. Tedy komplet všude termohlavice nebo zónové řízení PT.
Je zřejmé, že instalací běžného ekvitermu s patou 20°C by došlo k brutálnímu přetápění. V mnohých případech tomu bohužel tak je a řeší to např. trvale otevřená ventilačka.
To je druhý obrázek a případ ve vláknu
https://forum.tzb-info.cz/148398-jaka-mu…
kde by zateplený panelák měl být vytápěn s ekvitermní křivkou s patou 9 až 11°C a pak by dosahoval spotřeb dle jinak zcela správného výpočtu PENB.
Reálně je dům vytápěn ekvitermní křivkou s patou 20°C a jeho spotřeby jsou tak dvojnásobné proti jinak správnému výpočtu. Když si uvědomíme, že teplo z CZT je 2,5 x dražší, než teplo z plynu, tak obyvatelé platí za vytápění 5x víc, než by měli.
Je tedy zřejmé, že s ekvitermem je bezpodmínečně nutné mít další systém řízení spotřeby a samozřejmě i zodpovědné chování obyvatel.
I z tohoto důvodu je logicky výhodnější ekviterm nepoužívat (stejně vše řídí např. termohlavice) a raději přizpůsobit zdroj tepla otopnému systému. Vzhledem k nevyhnutelnému předimenzování topných zdrojů tedy nastavit vhodný výkon a časovou prodlevu pauzy. Pak topnou sezónu přežijete s minimem cyklů a pokud to systém dovolí, zažijete i několik týdnů kontinuálního chodu. V každém případě na tom budete mnohem líp, než s jakýmkoliv ekvitermem nutícím zdroj tepla do nevýhodných pracovních režimů. To je ,bohužel, také smutná realita mnohých vláken.
Neuvěřitelně nízké spotřeby tepla na vytápění a neschopnost ekvitermu toto uhlídat potvrzuji i na svých provozech s patou kolem 15°C. Zdaleka tedy nejde jen o výše jmenované dva případy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.