Těžká akumulační kamna na dřevo a PENB

Rubriky:

Reklama
MF Marek Frank @marek.frank065 před 3 roky22.11.2020 20:20:00
Těžká akumulační kamna na dřevo a PENB

Dobrý den!

Chtěl bych odborníky zde v tomto fóru požádat o radu: Jak se v rámci PENB započítává vytápění těžkými akumulačními kamny?

Těžkými, resp. polotěžkými akumulačními kamny myslím šamotové bezroštové topeniště (tzv. "biotopeniště" například) s návaznými šamotovými tahy a to celé opláštěno zděným pláštěm. Externí přívod spalovacího vzduchu (s klapkou), odtah do běžného komína. Jednorázovým spálením normové dávky paliva (např. 25 kg na dvě až tři přiložení) za dostatečného (tedy nijak neškrceného) přívodu vzduchu a za vysoké teploty (800-1000°C) se získá teplo, které se akumuluje do tělesa topeniště, do hmoty tahů a postupně se jejich vnějším povrchem předává přes vzduchovou mezeru plášti. Ten dodá druhou část zpomalení a rozložení v čase. Kamna se dimenzují tak, aby jedno takové zatopení (shoří za 1-2 hod) zajistilo teplotu vnějšího povrchu pláště kamen kolem 50-70°C po dobu 8-12 hodin. (Případně i podstatně déle -- dle venkovní teploty.) Vzduch z prostoru pod pláštěm se nikam nerozvádí, zůstává uzavřený v dutině. Po vyhoření dávky paliva se (ručně nebo automatem) uzavře klapka přívodního vzduchu, aby se topeniště neochlazovalo. Nelze nijak regulovat hoření, naopak je co nejintenzivnější.

Plášť kamen by v konkrétním případě měl zasahovat přes dvě patra do několika místností (ne do všech). Trochu nepřesně se tato podoba rozšířeného pláště kamen označuje jako hypokaust.


Konkrétní případ, který řeším, je:

- Dvoupodlažní RD s lehkých obvodovým pláštěm, ZP 120 m2, CP 190 m2, TZ cca 7 kW (prostup 4,3 kW, větrání 0,3/hod 2,7 kW -- počítáno zdejší kalkulačkou obálkovou metodou pro celý dům v celku). Dům na patkách nad terénem.

- Primárně RD vytápěn těmi akumulačními kamny (přímo budou sálat do cca 60 % obytných místností; přes otevřené dveře vyhřejí dalších tak 20 % plochy). Kamna budou dimenzována na celou výpočtovou TZ s periodou zatápění 12 hodin.

- Sekundární vytápění bude elektrické přímotopné (topné rohože pod dlažbou, ve stěnách).


PENB se momentálně počítá, ještě jej nemám... Ale předpokládám, že budu narážet na podíl "neobnovitelné" energie...

NECHCI umělé větrání. (Nepadá v úvahu, prosím, v diskusi je nezmiňujte jako variantu, ať se téma nerozbíhá do šířky. Děkuji!)

Jak se do PENB v takovémto případě započítávají takováto kamna? Doufám, že ne jen těmi 20-30 % jako k krbových vložek...

Je možné, aby to takto vyšlo, bez nutnosti doplňovat něco navíc? (Klimatizace s funkcí vytápění; FVE nebo solární ohřev TUV apod.)

-- Poradíte mi, prosím?

Děkuji! ;-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.