Elektrokotel Protherm Ray 9 kW - nastaveni + dotazy

OK Ondřej Kraus @ondrej.kraus094 před 3 roky23.11.2020 11:30:00
Elektrokotel Protherm Ray 9 kW - nastaveni + dotazy

Dobrý den,

pokusím se sepsat co nejsrozumitelněji několik svých dotazů ohledně vytápění. Doteď jsme vždy bydlel v bytech, kde bylo dálkové vytápění, takže jsem v tomto tématu neznalý. Proto prosím omluvte, pokud se snad ptám hloupě.

Nastěhovali jsme se po původních majitelích do bytu v přízemí (se vstupem na zahradu), který má 100 m2 a je vytápěn právě kotlem Protherm Ray 9 kW. V obývacím pokoji je nainstalován pokojový regulátor SIEMENS RDE 10.1. Energetický štítek celé budovy (325 m2) je C. Měrná vypočtená roční spotřeba energie v kWh/(m2, rok) je 111. Z toho vytápění dělá 82 %. Z toho usuzuji, že pro náš byt o výměře 100 m2 se jedná pouze na vytápění o  91,02 kWhx100 m2. Tedy o 9102 kWh/rok.

Zajímá mě následující.

1. Jak mám ideálně nastavit teplotu OV na kotli? Je lepší nastavit 60 stupňů (mám aktuálně) s tím, že kotel bude spínat pravděpodobně častěji, ale bude pracovat na menší výkon (při těch 60 stupních jede na 3 kW), nebo nastavit maximální možnou teplotu OV na 80 stupňů? Aktuálně mám na termoregulátoru nastavenou komfortní teplotu na 23 stupňů a noční útlumovou na 21 stupňů.

2. Dá se aspoň rámcově odhadnout roční spotřeba? Mám brát těch 9102 kWh/rok jako hodnotu, která se bude blížit realitě? Nebo je to úplně zcestné a spotřeba bude vyšší/nižší?

3. Má smysl přemýšlet o výměně regulátoru za jiný, který by mi umožnil připojit bezdrátově ekvitermní čidlo?

4. Dělají se vůbec bezdrátová čidla? Po pravdě se mi moc nechce řešit tahání kabelu od termoregulátoru ven na fasádu.

Snad se z poskytnutých informací dá aspoň na něco odpovědět. Předem Vám děkuji.

Ondra

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.