naklady na vytapeni +tuv

Rubriky:

FV filip vrzal @filip.vrzal před 3 roky24.11.2020 18:42:00
naklady na vytapeni +tuv

dobrý den , protoze jsem zde cerpal poznatky v ramci vystavby RD, rad bych se podelil o zkusenost za 2 topne sezony,coz treba nekomu muze pomoci v uvahach jako tenkrat mne..
dum-castecne podsklepeny, prizemi pudorys 15X 11m,patro 15X 7m, 2 pultove strechy se sklonem 8st, zdivo heluz family 50 bez dalsiho zatepleni, okna 3-sklo drevohlinik, většina oken JV-J-JZ, strecha + 30cm izolace polystyren,střecha dvouplastova plechova.
dum u brna
primarní zdroj vytapeni teplovodní krbovou vložku hoxter haka 63/51wa se zadním přikládáním--akumulacni obestavba,cpv ze sklepa, napojenou na AN s objemem cca 1000l.topime radiatory, podlahovku mame jako vratky z radiatoru v kuchyni, koupelnach a wc--funguje to dobre.
doplnkovy zdroj--el. spirala 4,5kw do aku nadrze--ohriva cca horní 1/3 nadrze.
tuv --el. bojler --je zde i vymenik pro ohrev krbove vlozky,coz vyuzivame.
topime na v prumeru na 23st v obyvaku.horni patro se zatim neobyva, takze se pouze temperuje na cca 18st.
topna sezona zacina v prubehu rijen/listopad a končí v brezen/dubnu--dle solarnich zisku. Nez teploty klesnou pod 0, topime dominantne elektrinou.
Dum obyvali 4 lide-2male deti, zena je na MD, myslim, ze se spotrebuje celkem hodne energie na ohrev TUV(odhaduji ze spotreby vody). a prani pradla+susicka.
V krbu topime vetsinou obden cca 8-10h, zasadni pretapeni obyvaku se nedeje ( tak ze by se muselo vetrat nad ramec bezneho vetrani),dalsi den topime z aku.
Spotřeba:
2018/2019 4m3 skladanych prevazne tvrdeho dreva+ 6,5MWh NT +0,6MWh VT--celkem za el. 21000
2019/2020 6m3 skladanych prevazne tvrdeho dreva+ 4,6MWh NT+0,5MWh VT--celkem za el. 18000( navyseni jednotkove ceny za el.o cca 10%).
Po 2 letech uzivani prevazuji pozitivni dojmy, nejvice prace je se drevem, ktere si chystam sam ( zatim--ale pokud bych je musel kupovat, tak myslim, ze to utahnu), topeni v krbu jako takove nijak zasadne neobtezuje, pokud je suche drevo, tak sklo v krbu cistim 2x za sezonu.Popel je vynikajici na kompostovani.Cca 2 hod zabere cisteni vymeniku po sezone a je to docela fyzicky narocne--do budoucna to urcite sverim nejakemu servisakovi.
CPV ze sklepa je rovněž bez problemu.
Co hodnotim jednoznacne pozitivne je zadni prikladani do krbu a vedeni komina stredem domu--zbytkove teplo hodne prispiva k temperovani horniho patra( vs kominy nerezove pred fasadou).
Co zvazuji ale zatim neplanuji je fotovoltaicky ohrev TUV( kabely nachystane jsou)...zde by se asi navratnost nekonala.
Byl by nekdo schopen spocitat aktualni tepelnou ztratu objektu a odhadnou jeji navyseni az se bude horni patro obyvat a vytapet take na 23st.?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.