Problém s tepelným čerpadlem

Rubriky:

Reklama
JS Jan Sládek @jan.sladek před 3 roky26.11.2020 15:01:00
Problém s tepelným čerpadlem

Dobrý den,

Chtěl bych zde prodiskutovat současný problém (třeba to problém není, nevím), který řeším při vytápění domu tepelným čerpadlem.

Od 10/2020 máme v novostavbě nainstalované tepelné čerpadlo vzduch-voda od NIBE (sestava VVMS320 + F2040-6). Tepelné ztráty domu jsou spočítány do 5 kW. Podlahová plocha 120m2. Dům je zatím nezateplený. Vlhkost v místnostech nepřesahuje 50%. Tepelné čerpadlo je napojeno na podlahové topení, celkem 10 okruhů. Vytápění je regulováno ekvitermní křivkou.

Každopádně od 11/2020 jsme se nastěhovali a v těchto dnech kdy teplota klesá k nule/lehce pod nulu se čerpadlo chová divně. Pokud bych měl popsat problém.

Čerpadlo se řídí podle nějakých stupňů-minut, kde například kolem nuly je vypočítaná výstupní teplota do podlahy 31st. a pokud jde teplota 31st. do podlahy tak je vyrovnané, pokud jde do podlahy teplota nižší, tak se dostává do deficitu a pokud jde vyšší, tak deficit ubývá.

Každopádně v současnosti nám čerpadlo stále pracuje ve velkém deficitu, který se snaží vyrovnat tj. do podlahy čerpadlo tlačí teplotu 36 st. (ačkoliv je vypočtena teplota 31 st.), bohužel každých 45-60 min. se čerpadlo musí odmrazit (neběží cca 5-10 min.). Zároveň dále trvá než se čerpadlo rozjede nad tu požadovanou výstupní teplotu a výsledek je ten, že deficit co čerpadlo odmaže, tak ve finále během odmrazování a opětovném rozjezdu zase ztratí. Nedej bože když má začít ohřívat ještě teplou vodu. To se dostává ještě do větších deficitů. Kompresor během toho 45 min. cyklu vždy běží od nuly až na 100-110 Hz a pořád dokola. V noci to je tragédie a to se nedá.

Když je večer větší spotřeba vody (manželka+dcera se koupe), klesá venkovní teplota tak je ten deficit tak velký, že musí zapínat elektrokotel, aby pomohl čerpadlu.

Zároveň je stále velký rozdíl mezi výstupem a zpátečkou. (cca 8-9st.). a ta pociťová teplota v domě není nijak závratná (v přízemí 20-21st., v patře 21-22st.).

Překvapujeme, že ten provoz není vůbec plynulý, čerpadlo pracuje s velkým deficitem a do podlahy musí tlačit výrazně větší teplotu než je vypočtená. Děsím co se bude dít až bude prosinec-únor.

Topenář zároveň zkoušel jeden rozdělovač zavřít a topili jsme jen v patře. Tam bylo znát, že se výrazně zvýšil průtok v podlaze. Teplota narostla a rozdíly mezi výstupem a zpátečkou se srovnali na 2-3 st. Deficit se zároveň vyrovnával. Tak jsme si mysleli, že bude problém z průtokem, který tlačí čerpadlo do podlahy.

Technik v NIBE to zavrhl, že si to vnitřní jednotka řídí sama a nejde s tím nic udělat tak nevím. (celkový průtok do podlahy je cca 10l/m). Máme celkem 700m trubek. Je pravda, že se průtokoměry sotva pohnou.

Každopádně z NIBE něco vzdáleně poštelovali (nastavili, aby dřív pomáhal elektrokotel) a argument je ten, že se jedná o nezateplenou novostavbu, která vysychá a má daleko větší ztráty. Každopádně mám počkat.

Nevím jestli mi toto vysvětlení stačí a chtěl jsem se zeptat na Vaše názory.

Dá se říct kolik má být celkem průtok v podlahovém topení?
Je normální, aby se čerpadlo každých 45 minut odmrazovalo a běhalo pořád dokola od nuly na max.?
Mám se spokojit s argumentem, že se jedná o novostavbu a počítat s tím, že první zimu protopíme daleko více a že zateplení domu bude mít velký vliv?
Je normální, aby už při této teplotě bylo čerpadlo v takovém deficitu, aby pomáhal elektrokotel?


Předem děkuji za názory.

JS.

Upraveno administrátorem před 3 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

149 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.