Poraďte s provizorní izolací podkroví

Rubriky:

Reklama
TM Tomas Mogul @tomas.mogul před 3 roky29.11.2020 19:01:00
Poraďte s provizorní izolací podkroví

Dobrý den,
chtěl bych poradit ohledně izolace podkroví. V budoucnu plánuji izolaci finálně vyřešit při rekonstrukci střechy nadkrokevní izolací střechy. Nicméně momentálně zvažuji nějaké provizorní řešení. Chtěl bych jen aby podkroví bylo trochu lépe chráněné v zimě před mrazem a v létě tam nebylo třeba až takové vedro, nedělám si ambince na "plnohodnotné" zateplení, vyskytujem se tam jen zřídka a přitápíme nárazově přímotopy.
Střecha je momentálně řešena jednoduše jen záklop z fošen, na nich lepenka a na nich asfaltový šindel. Žádná pojistná hydroizolace, žádná větraná mezera. Nemohu tedy snadno udělat klasické zateplení mezi krokve. Nicméně mě napadlo jiné řešení. Podkroví je celé pobité palubkami a tím vytvořen dojem pokoje v podkroví. Nicméně jsou to jen palubky nabité na stojnách bez jakéhokoliv zateplení nebo jiné než estetické funkce.
Napadlo mě, že bych jednoduše na tyto palubky položil např 10 cm izolace, třeba polystyren nebo vlnu a dál bych to neřešil. Jelikož by izolace byla na palubkách a ne mezi krokvemi, zbylo by opravdu hodně místa mezi tímto zateplením a střechou, tedy "větraná mezera" by tam byla více než velká. Navíc zateplení by nebylo vůbec v kontaktu se střechou nebo krokvemi, takže by se tam nemusela kondenzovat přebytečná vlhkost? Když to řeknu stupidně, tak bych udělal prostě takovou malou lehce zateplenou "kopuli" pod střechou. Nevím tedy jestli bych neměl radějí dát mezi palubky a tu izolaci i parotěs, ale možná by tam byl zbytečný?
Co si od toho slibuji není plnohodnotné zateplené podkroví, ale spíš rychlý způsob jak trochu zpomalit tepelné ztráty když si tam topíme v zimě a trochu pomalejší přehřívání v létě. Hlavní čeho se bojím je případná kondenzace nebo jiný problém který bych tímto mohl vytvořit. ( Ve stropě pod podkrovím je proveden parotěs). Děkuji za jakýkoliv názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.