Ovládání 3cestného ventilu na sekundáru v RD

Rubriky:

Reklama
MH Marin Hillo @marin.hillo před 3 roky29.11.2020 22:14:00
Ovládání 3cestného ventilu na sekundáru v RD

Dobrý den,

mám prosbu o radu. Řeším ovládání 3 cestného ventilu (typ ESBE VRG 131 DN20). Zapojení je dle uvedeného schématu. Chci na něj napojit servopohon ESBE ARA661 230 V. Vše pak ovládat jednotkou např.:Euroster TC 11M Termostat + pokojový termostat s beznapěťovým kontaktem. Toto řešení se mi ale nelíbí, protože oběhové čerpadlo by cyklovalo - vždy, když na primárním okruhu pustí trochu teplé vody do akumulačních nádob, tak čerpadlo sepne a pojede pár vteřin, dokud si nazačne nasávat chladnou vodu z akumulačních nádrží, pak zase vypne.

Tudíž hledám jiný způsob řízení tak, aby oběhové čerpadlo na sekundáru mohlo běžet stále, ale trojcestný ventil byl řízen dvěma požadavky:
teplota z větve B (od zdroje s akumulační nádobou) bude větší, než alespoň 40 °C a zároveň teplota na větvi A (do otopných těles) bude nižší, než 60 °C, pak bude otevřena cesta B-A.
Pokud bude buď nasávat chladnou vodu z akumulace (nižší teplota na B), nebo bude již systém natopen (vyšší teplota na A) pak bude trojcestný ventil do cirkulace - cesta AC.

Snad jsem vše popsal srozumitelně. 3cestný ventil je již nainstalovaný a otopná soustava v provozu. Rád bych tedy vyřešil pouze otázku řizení.

Děkuji za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.