Regulace topení v NED, zkušenosti, problémy

Rubriky:

JN Josef Novák @josef.novak875 před 3 roky07.12.2020 09:47:00
Regulace topení v NED, zkušenosti, problémy

Dobrý den,
chci se podělit o své zkušenosti s provozem NED(?) a poradit se o řešení problémů. Pět let bydlíme v RD TZ 3,5 kW (cca). Na obr. schéma otopné soustavy. V celém domě je jen teplovodní podlahovka a žádný jiný zdroj vytápění.
Natápím vodu v akumulačce na 60°, ze které se průtokově ohřívá TUV a průtokově nahřívá voda na topení. Vstup do rozvaděče podlahovky je regulován trojcestným ventilem se servem řízeným regulátorem Elektrobock R3V. Mám teplotní čidlo v interiéru, venku pro ekviterm a na výstupu z trojcestného ventilu.

Používám dva režimy regulace:

A) Ekviterm – oběhové čerpadlo jede 24/7 a jen se reguluje teplota otopné vody podle ekvitermu (není připojeno žádné interiérové teplotní čidlo ani termostat).
Jedná o naprosto komfortní způsob, protože máme v interiéru 24/7 konstatní teplotu (kromě extrémů např. silný vítr).
Tuto regulaci bych chtěl používat celou topnou sezónu tak, abych do toho nemusel vůbec zasahovat.
Momentálně ji můžu používat, pokud je venkovní teplota trvale menší než 5°C. Když je venkovní teplota vyšší, regulátor vyhodnotí, že do podlahy má jít 24°C a zavře trojcestný ventil (0%). Bohužel problém je, že i v tomto stavu ventil propouští a tak min. teplota na výstupu trojcestného ventilu je 25°C. Myslím si, že je to rozdílným hydraulickým odporem jednotlivých větví, tak jsem na stranu akumulačky instaloval vyvažovací ventil. Asi jsem ho předimenzoval na průtok a musím ho mít na naprosté minimum a stejně to topí. Takže jsem v situaci, že tato regulace nelze použít v přechodných obdobích, kdy máme pak v interiéru trvale 25°C a to přesto, že škrtím topení jak můžu.

B) Ekviterm s teplotním čidlem v interiéru – oběhové čerpadlo se vypne když teplota v interiéru stoupne nad požadovanou. Super režim na přechodné období, ale když teplota klesne, je znát, že teplota v interiéru vlivem velké setrvačnosti kolísá a není to tak komfortní způsob.

Teď podle venkovní teploty přepínám typ regulace, ale to není úplně jednoduché, protože to vždycky přepnu až když je moc horko nebo moc chladno v interiéru. Chtěl bych tedy využít celou sezónu regulaci typu A, ale potřebuji vyřešit to přetápění. Několik řešení vidím, ale každé má své mouchy. Napadá Vás někoho, jak to jednoduše vyřešit? Nebo využít jiný způsob regulace?

Ze zkušenosti si myslím, že by bylo fajn, kdyby existovala inteligentnější regulace, která by počítala i s extrémním větrem (tam je potřeba přidat teplotu) a ideálně i s předpovědí počasí 😊, kdo by to ale pak nastavoval....

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

117 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.