Germicidní UVC lampa s ozónem na likvidaci plísně ve sklepě?

Reklama
Jana Červená @jana.cervena před 3 roky10.12.2020 14:44:00
Germicidní UVC lampa s ozónem na likvidaci plísně ve sklepě?

Dobrý den,
řeším dilema. Mám dost vlhký sklep pod kuchyní rodinného domu. V létě jsem tam (vlastní chybou nahnala více vlhka) a vytvořila se mi tam plíseň v dřevěné skříňce se zavařeninami. Skříňku jsme vynesli, spustila jsem větráček a za dva měsíce se mi snížila vlhkost ve sklepě o 20 % (aktuálně ukazuje 65 % ale moc bych tomu nevěřila, je to levný měřák, tedy přesnou vhlkost neznám, ale na omak jsou věci suché). Což je fajn, ale na zavařeninách se mi již zase pomalu začala plíseň tvořit. Potřebovala bych tedy ještě sklep zbavit plísně a spor. Nejdříve jsem se nadchla pro sirné svíce, ale to jsem musela zavrhnout z vícero důvodů. Jako dobrá alternativa mi nyní přišlo použití UVC lampy, ale i když v tom ležím na internetu již asi 4. den, stále mi není příliš jasné pár věcí. Pomůžete mi s tím někdo prosím? Díky.

1) vlnová délka - jako nejefektivnější na zabití organismů a porušení DNA atd. se uvádí cca 254 nm. U lamp, které produkují pouze UVC záření by to bylo jasné. Jenže existují i lampy, které kombinují UVC s produkcí ozonu. A četla jsem, že ozon vzniká při vlnové délce cca 185 nm. Našla jsem lampy, které přiznávají 185 nm, ale našla jsem i takové, které tvrdí, že produkují ozon, ale uvádějí vlnovou délku 254 nm. To mi ale přijde v rozporu že?

2) pokud bych zvolila lampu s 185 nm UVC a ozonem, bude mít horší, shodný, nebo lepší účinek na organismy než použití lampy s 254 nm bez ozonu? O ozonu uvažuji zejména proto, že ve sklepě se nachází dost stará hrubá, porovitá omítka a na podlaze jsou cihly v zemině :-( a přišlo mi použití ozonu lepší, že by se snad dostal i do různých skulin atd. Ale na druhou stranu mám obavu, aby pak výsledná síla na likvidaci plísně byla dostačující.

3) množství ozonu - kdybych pustila lampu jen na 15 minut, kolik tak může vyprodukovat ozonu? Výkon trubice 38 W. Jde mi o dvě věci:
a) ozon prý poškozuje kovové předměty (zda by to hrozilo i při 15 minutách provozu?)
b) ze sklepa mi vedou schody do přízemí, které jsou nahoře zakryté jen šoupacími dveřmi - může mi ozon za tuhle dobu proniknout i do domu a tam škodit na mém či kocourovo zdraví, rostlinách atd?

Plocha sklepa je cca 13,5 m2 (5,1x2,65) a objem (oblouková klenba) cca 24 m3. Do sklepa vůbec nejde denní světlo, okénko jsem zandala deskou a v ní je vyveden větráček. Měla jsem vizi, že bych sklep nějak takto vydezinfikovala (tou lampou) a pak ho znovu vybílila vápnem s přidanou modrou skalicí a pak vždy jednou za čas opět prosvítila tou UVC lampou.

Doporučili byste mi ji? Obyčejnou nebo s tím ozonem? Proč ano nebo proč ne? Máte nějakou vyzkoušenou, v cenové relaci tak do 3 tisíc? Moc děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.