Kondenzace na půdě - plechová střechaDobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. Koupili jsme starší domeček, kde jsem provedl zateplení podlahy půdy ve skladbě parozábrana, 2x10 cm polystryren, OSB desky. Folie prolepená a nalepená na stěny.
Nicméně jedna část půdy je tvořena částí (viz fotky), kde je střecha tvoří přímo šikminu patra pod ní. Tato část nebyla zateplena, jelikož to bude vyžadovat rozebrání části střechy (bude se zateplovat na jaře). Nyní se mi ovšem při teplotách pod 0 sráží vlhkost na plechové střeše, nicméně jen mezi krajními třemi krokvemi. V jedné štítové stěně je okno, které je otevřeno na ventilačku, což trochu pomohlo, ale u protější štítové stěny, kde není žádný otvor dochází ke kondenzaci na té polovině střechy, která je součástí nezateplené šikminy. Z půdy je do šikminy jen omezený přístup. Zatím jsem odřezal okraje OSB, abych zvětšil mezeru mezi OSB a střechou pro lepší větrání. Pomůže do šikminy nacpat vatu do míst, kde se dostanu i když pod tím nebude parozábrana? Nebo jakým jiným způsobem omezit kondenzaci?
Také bych se chtěl zeptat na jarní zateplení oné šikminy (plánuji minerální vatou):
- po sundání plechu sundat i desky a dát pod ně kontaktní difůzní folii?
- nalepit mezi krokve parozábranu a spojit ji s parozábranou pod polystyrenem?
- složení té šikminy směrem z vnějšku je: plech, podbití deskami, krokve (cca 14 cm), desky, palach, omítka.
Na jednotlivých fotkách je vidět:
1) detail problému
2) ono místo mezi první a třetí krokví
3) pohled na stejné místo z větší dálky se štítovou zdí
4) protilehlá štítová zeď s oknem, zde dochází také k rosení mezi první a druhou krokví
5) řez kde je vidět ona šikmina
6) detail provedení zateplení
7) pohled na šikminu z interiéru
8) pohled do mezery u zakončení OSB nad šikminou
Děkuji za jakoukoliv pomoc.
Petr V.