Minimální odběr z obecního vodovoduDobrý den,
Řeším následující situaci. Obec již dlouhodobě provozuje vodovod a kanalizaci a nyní požaduje uzavření nové smlouvy. Oproti dosavadnímu smluvnímu stavu obec požaduje, aby každá připojená nemovitost garantovala odběr 1 m3/měs. Pokud to nebude dodrženo, má ve smlouvě obec možnost sankce za každé zjištěné porušení nedodržení minimálního odběru bez další specifikace. Sankce je cca 10x vyšší než hodnota stanoveného minimálního měsíčního odběru. Obec má v podstatě možnost neomezené pravidelné sankce. Dům teď mám v rekonstrukci, nikdo tam nebydlí a vím, že minimální odběr nedodržím, tedy pokud nebudu pravidelně odpouštět pitnou vodu do odpadu nebo na zahradu, což mi přijde v dnešní době naprosto zcestné. Je to poprvé, co jsem se setkal s požadavkem na minimální odběr.
Obec odmítá jakékoli úpravy ve smlouvě a všeobecných podmínkách, zároveň požaduje novou smlouvu uzavřít.
Máte s tím někdo podobnou zkušenost? Je vůbec požadavek na minimální odběr a navazující sankce v souladu s legislativou, zejména zákonem 274/2001, o vodovodech a kanalizacích, případně navazujícími předpisy?
Předem díky za názory.