El.podlahovka vs. TČ pro TZ 4,5kw

Reklama
PJ Petr Jalůvka @petr.jaluvka před 3 roky22.12.2020 21:33:00
El.podlahovka vs. TČ pro TZ 4,5kw

Dobrý den,
budeme kupovat dům od developera, který není z mého pohledu navržen optimálně. V podlaze je jen 10cm EPS a dle PENB je navrženo vytápění v poměru 75:25 (teplovdušný krb:el.podlahovka), aby vše prošlo přes energie. Přidat EPS do podlahy nejde, PIR by asi prošel, ale je to 40tisíc navíc a nejsem si úplně jistý přínosem.

Z dnešního pohledu to vypadá nákladově snesitelné, když elektřina vychází na nějakých 35 tisíc za rok. Mám ale trošku strach ze zdražování elektřiny, kterým teď všude straší a tak zvažuju, jestli nejít cestou tepelného čerpadla, které ale se vším všudy bude znamenat příplatek 280tisíc. Přistupuju k tomu tak, že raději zaplatím více teď s výhledem na nižší náklady v budoucnu, než abych za pár let platil třeba 50 tis. za elektřinu za rok a dodělával do baráku radiátory nebo něco podobného.

Co myslíte? Jít do tč i za cenu nulové návratnosti ale s možnosti vyměnit zdroj vytápění? Nebo zateplit podlahu PIR panely a zůstat u kabelů? Anebo jiná možnost?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.