Prosba o radu

Rubriky:

Reklama
JK Jiří Kott @jiri.kott před 3 roky28.12.2020 12:13:00
Prosba o radu

Dobrý den,

předem se omlouvám za dotaz, pokud bude znít hloupě. Nejsem instalatér a s podlahovým topením nemám žádné zkušenosti. Ale pořád ho neumím nastavit k naší spokojenosti. Pořád něco nastavuji a není to ono. A navíc, pokud by to bylo možné, chtěl bych topit ekonomicky. Zkusím popsat situaci následovně:

Máme 2 roky starý RD - bungalow (viz obrázek), cca 170 m2, plynový kondenzační kotel VAILLANT VU 206/5-5 ecoTEC plus je v technické místnosti 1.02 (viz obrázek), podlahové topení v celém domě (bez radiátorů) - komplet teplovodní (Varionova 30-2). Dále máme ekvitermní regulaci VAILLANT multiMATIC 700. V technické místnosti máme ve zdi Rozdělovač HKV-D, ve kterém jsou ventily na regulaci teploty jednotlivých místností.

Aktuální nastavení v termostatu je : ekvitermní křivka zapnutá na 0,55 , požadovaná teplota topení 23,5 , požadovaná výstupní teplota z toho automaticky plyne 41.

V prvním roce jsme měli nastaveno ve všech místností stejný průtok z ventilů a různě nastavenou ekvitermní regulaci. Jenže jsem zvyklý "šetřit" a vadilo mi, že "jede" topení ve 2 místnostech, ve kterých je zatím prázdno. A tak jsem to trochu upravil - ve 2 místnostech, kde nikdo není jsem na ventilech nastavil 0,5 , vstupní chodba 0, velká chodba 1,0 , ložnice také 0,5 (tam máme raději chladno), v obýváku 1,5 a v koupelně + WC 1,5 nebo snad i 2,0 (teď nevím jistě, nemám v ventilům jednoduchý přístup).

Moje dotazy zní:

- je ekonomičtější provoz s ekvitermní regulací nebo bez ní?
- pro komfortní pocit tepla je lepší ekvitermní regulace nebo ji opět vypnout a nastavit např. 23,5? Bez ekvitermní regulace topení potom topí neustále nebo se přes termostat vypne na požadované teploty? Bez regulace je rozdíl v tom, že nebere ohled na venkovní teplotu?
- mám nastavit ventily pro celý dům např. na 1,0 a vypnu to jen v ložnici...?
- jak máme větrat - je správně, že větráme ráno cca 5-10 min, v poledne a večer totéž? nebo eventuálně nevětrat "vůbec"? Máme občas ještě vlhko asi ze stavby, hlavně když někam odjedeme, necháme puštěné topení a 2 dny se třeba nevětrá - to je normální?
- jaký dávat režim, když jedeme pryč, chceme udržovat teplotu ale aby barák nevymrzl?

Vypadám asi jako blbec, ale 20 let jsem žil v paneláku, kde jsem jen točil ventily na radiátorech...:-)

A teď chceme něco ušetřit, ale zároveň mít teplotní pohodu.

Pokud bude potřeba, rád doplním potřebné informace.

S pozdravem,

Jiří Kott

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.