pomoc:obec/stavebni urad tlaci pres vanoce nesmyslnou pristavbu vytahu

Reklama
JV jan vobor @jan.vobor před 3 roky02.01.2021 10:36:00
pomoc:obec/stavebni urad tlaci pres vanoce nesmyslnou pristavbu vytahu

Zdravím s dotazem ohledně společného územního a stavebního řízení v jehož důsledku by nám přístavba sousední nemovitosti zhoršila celou řadu aspektů bydlení. Jedná se o přístavbu výtahu v sousední nemovitosti, konkrétně vybudování přístavku do dvora. Hned zkraje chci říct že nám nejde o nějaké blokování ze sportu, nýbrž dohodu o tom, jak tuto stavbu provést co nejšetrněji. Zatím totiž máme za to, jelikož se jedná o pozemek a stavbu v majetku obce a obeslání sousedů načasovali přesně na dobu Vánoc, že se pokouší o protlačení pro ně nejvýhodnější varianty. A ta je bohužel taková, že chtějí přistavět výtahovou šachtu tak, že by navazovala na současné balkony v mezipatrech (čili výtahový tubus by byl umístěn tak, že z domovního schodiště v mezipatře člověk vyleze dveřmi na současný a ponechaný balkon, udělá přes něj další dva kroky a teprve pak vstoupí přes další dveře do výtahové kabiny), což znamená že se jednak přiblíží se šachtou na vzdálenost menší než 1 metr k hraně našho pozemku plus nám zastíní asi 20% výhledu z domu a co je horší, vzhledem ke světové orientaci 4 pokojů na východ nám zbyde značnou část roku tak hodina přímého oslunění.

Chci se tedy zeptat, jak co nejúčinněji vytvořit obranu, jelikož nejsem během lhůty na vyjádření schopen sehnat žádné kované odborníky, tak předpokládám alespoň formulaci nějakých dobře mířených námitek. Jelikož jsem ale laik, tak nevím, zda s nimi vůbec můžu uspět a naopak, zda nějaké zásadní neopomenu plus jak je v "paragrafovém vyjádření" zformulovat do dopisu stavebního úřadu, tak abychom dosáhli minimálně přepracování projektu způsobem, že dojde k odstranění balkónů a umístěním výtahové šachty na jejich místo, čímž jednak dojde ke standardizaci vstupu přímo z domu do výtahové kabiny a opadne většina (zejména rozhledových) námitek, které máme.

Čili konkrétní dotazy by byly:

- je možné namítat podjatost úřadu jelikož rozhoduje úřad obce o svém vlastním záměru na své vlastní nemovitosti?
- zastínění/proslunění/výhled - je možné využít nějakou normu která určuje že nemůžeme přijít alespoň o nějaké minimum přímého slunečního svitu, resp. reálného výhledu z domu/pozemku?
- hluk v noci - jelikož umístění šachty bude ani ne metr od hrany pozemku, obáváme se i hluku z nočního provozu výtahu, opět je možné využít nějaké normy na tuto záležitost?
- odstup od sousedních pozemků - jak už jsem vícekrát zmínil, současný cca 3m odstup budovy se přístavbou šachty zmenší na cca metr, není to opět proti nějaké normě?

Samozřejmě nejsem schopen ze své strany různé výpočty proslunění a hlukové zátěže zpracovat, je to tedy možné otočit tak, že donutím stavební úřad aby doložil nezhoršení (za limit daný nějakým předpisem) on, nebo to delegoval na stavebníka?

Velice děkuji za jakékoliv podněty!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.