Roztahující se venkovní podbitíDobrý den,
moc prosím o pomoc a o radu. Budu se snažit to popsat srozumitelně a detailně.
Třetím rokem obývám celoročně asi 40 let starou zděnou chalupu (rodinný rekreační objekt), kterou v zimě vytápím krbovými kamny. Již v prvním roce, kdy jsem topil celý podzim a celou zimu, mi začaly odpadávat venkovní palubky z podhledů, viz foto. Celé palubky jakoby vlhkostí nabydou, nemají se kam roztahovat, a tak vytvoří "áčko" v pérku, otevřou se a postupně odpadnou. Dneska jsem zjistil, že se to v těch místech opravdu 'potí', jsou tam kapky vody.
Jsem z toho teď dost nervózní, toto určitě není správné a děsí mě, co by mohlo časem nastat, kdybych to nezačal řešit. Před rokem jsem nechal ještě dělat novou střechu (pouze fólie a krytina), podbití bylo v pořádku, i trámy. Střecha je od počátku zateplena polystyrenem, to jsem neměnil. Pouze co jsem zateploval, bylo minulý rok 16 cm minerální vatou vnitřní strany štítů + parozábrana (viz foto nákres). Štíty nejsou zděné, pouze dřevěná konstrukce a venku hnědě natřené palubky. Zateplovalo se v interiéru, pak je parozábrana, a pak jsou palubky. Mě ale ke všemu neštěstí parozábrana na některých místech povolila, takže z vnitřní strany se může do vaty dostat vzduch z interiéru. V interiéru je během zimy vlhkost do 30%. Každý den nárazově větráno.
Prosím o jakoukoli pomoc, řešení nebo odpověď, proč se tak děje. Mám podezření, že se jedná o tepelný most, protože kousek štítu zůstal nezateplený, jelikož se tam jde jen velmi špatně dostat (mini podkroví). Zaznačené na poslední fotce, jen fotka je stará.
Je nebezpečí, že mi tato tvořící se vlhkost u podbití poničí někde střechu?
Poznám případné následky povolené parozábrany včas? Zvažuji, až bude teplo, ten štít znovu z interiéru rozdělat a zkontrolovat vatu a dát parozábranu znovu. Díky.
T. Z.