Atmos 32 kW s akumulační nádrží a její pomalé natápěníDobrý den,
jdu si prosím pro radu na systém vytápění s kotlem ATMOS o výkonu 32 kW s pomocným ventilátorem, akumulační nádrží o objemu 1600 l a radiátory jako systémem vytápění. Za kotlem je instalován Ladomat. Dále je přítomna akumulační nádrž 1600 l. Větev do radiátorů je vybavena 3-cestným servo ventilem a klasicky oběhovým čerpadlem. Řízeno je to ADEXem. Vše viz obrázek.
Problém se kterým sem jdu je, že po natopení domu (3-cestný ventil se zavře a žene vodu v domě), když je klasicky nádrž studená, je její natápění velmi zdlouhavé, 2 dny a více a to nesmí být moc zima aby radiátory neodebíraly teplou vodu. Při natápění nádrže je však kotel na nastavené teplotě 80-90°C, ventilátor je vypnutý a zřejmě i velmi málo vody proudí do nádrže když se tak dlouho natápí. Prostě kotel ohřívá tak málo vody že mu stačí bežet na "volnoběh". Což je podle mě špatně. Tohle má dělat až se mu vrací teplá voda zpátečkou. Máte prosím nějaký návrh?
Druhý problém je, že pokud necháme systém v "automatickém" režimu tedy všechny ventily jsou otevřeny a řízení vede ADEX tak se sice díky prostorovému termostatu čerpadlo do domu rozeběhne, 3-cest je otevřen naplno aby si táhl vodu do baráku, kterou chce udržet na 60°C jak máme nastaveno na ADEXu. Avšak 60° do baráku nejde, pouze cca 40°C protože dle mě se přimíchává voda z té studené nádrže. Pokud zavřeme ventil do nádrže, tak voda do baráku jde hned 60°C. Kotel je již v provozním režimu, má 80-90°C. Opět prosím o radu jak to zlepšit.
Cíl je aby se systém choval automaticky, jenom s tím že přijdu přiložím dřevo a systém se automaticky vyreguluje tak aby prvně vždy topil do radiátorů i při studené nádrži a pak natápěl nádrž. Po natopené nádrži druhý den, si cucat vodu do radiátorů z nádrže.
Díky za všechny podnětné rady. Již jsem něco zde na tzb přečetl a pochybuji o zapojení co udělal topenář, jestli to tak hydraulicky funguje? Přímé potrubí je totiž do nádrže, tak jak to mám na ilustraci, a odbočka jede do radiátorů (uzel 2). A s tím natápěním nádrže, je u ladomatu v návodu napsáno že pomalé proudění vody způsobí ostré rozhraní mezi studenou a teplou vodou a tedy není potřeba mít celou nádrž na 80 natopenou. Pokud se ale tahá voda z nádrže už bych řekl, že se rychlost proudění zvýší a klidně s nádrž promíchá a je mi ta nádrž k prdu. Díky a hezký den všem