Vlhkost na prkenném bednění v půdním prostoruDobrý den,
Obracím se na vás s prosbou o radu. Koupil jsem čerstvě rekonstruovaný dům (postaven v 30. letech). V rámci rekonstrukce proběhlo kompletní zateplení fasády a půdní vestavby, nové podlahy, omítky, atd. Dále byla provedena rekonstrukce střechy (krovy a bednění z prken zůstalo původní, do nosných částí se nijak nezasahovalo). Nad půdní vestavbou je nezateplený půdní prostor. Skladba stropu půdní vestavby: Sádrokarton, parozábrana a cca 160mm minerální vata. Nezateplený půdní prostor je jen částečně pochozí (několik OSB desek, aby se dalo projít z jednoho konce na druhý). Skladba střechy ze směru exteriéru do interiéru: Cembrit šablony, latě/kontralatě (výška odvětrávané mezery odhadem 40 – 50mm), fólie (neznám typ, ale ze strany exteriéru je černá, ze strany interiéru bílá „porézní“. Typoval bych to na Gutafoll), prkenné bednění, které je natlučené přímo na krokvích. V oblasti půdní vestavby pak následuje minerální vata mezi krokvemi, parozábrana a sádrokarton. V oblasti půdy je již pouze prkenné bednění. Střecha je sedlová (půdorys domu čtvercový 9x10m, žádné vikýře, pouze normální střešní okna), sklon cca 40°, délka hřebene 9m, odvětrávací tašky v oblasti hřebene.
Před několika týdny jsem si na půdě všiml vlhkosti na bednění střechy a plísní. Voda vyloženě kondenzovala i na hřebících, které z bednění trčely. Minerální vata na podlaze půdy byla suchá. Po pročtení fóra jsem pochopil, že problém spočívá v nedostatečně odvětraném půdním prostoru. Začal jsem tedy větrat střešním oknem na půdě a firma, provádějící rekonstrukci, tak na základě mého popudu udělala v jednom štítě (druhý štít sousedí s dalším domem) 2 otvory ve výšce podlahy půdy a u hřebene po celé délce provrtali soustavu otvorů v bednění (bez porušení fólie). O funkčnosti tohoto odvětrání mám jisté pochybnosti. Původně jsem trval na instalaci několika odvětrávacích hlavic, ale to momentálně není možné (Rozložení Cembrit šablon prý nelze udělat pouze lokálně, ale musí se toho rozložit víc…). Současný stav je takový, že celé prkenně bednění „opticky vyschlo“. Zdá se, že na žádných částech voda nekondenzuje – Hřebíky jsou převážně suché a prkna nejsou vyloženě nasáklé vodou. Tam, kde se mi povede prostrčit ruku do šikmin mezi bednění a minerální vatu, tak lokálně vlhkost je cítit. Začal jsem měřit teplotu a vlhkost v domě a dosahuji následujících hodnot: Přízemí (obývané) – Teplota 22°C, vlhkost 45%, podkroví (půdní vestavba, aktuálně neobývané, ale vytápěné) – Teplota 20,5°C, vlhkost 53% a prostor půdy – Teplota 9°C, vlhkost 63 až 67%. Hodnoty vlhkosti mi přijdou vůči teplotám přijatelné. Pro jistotu jsem na půdu před pár dny nainstaloval vysoušeč a vlhkost se stále drží okolo 60 – 63%.
Myslím, že problém s půdním prostorem by měl být vyřešen (teď už pouze odstranit plíseň…). Nicméně mě ve spaní děsí, co se odehrává v oblasti půdní vestavby (podhledy) a v oblasti pozednice. Celá oblast je samozřejmě zakrytá a vizuálně nelze zkontrolovat. O instalaci parozábran mám silné pochybnosti (a dospěl jsem k tomu, že 100% funkční parozábranu ani nelze nainstalovat)
Chtěl bych se tedy zeptat na následující:
1/ Mám se dál trápit otázkou, co se děje v oblasti půdní vestavby? Nebo mám spoléhat na to, že přes léto to všechno vyschne? Doplním, že na sádrokartonech v půdní vestavbě se nikde žádná vlhkost nebo mokré mapy neobjevily.
2/ Existuje nějaká neinvazivní metoda, jak posoudit vlhkost konstrukce v půdní vestavbě? Opravdu nerad bych za pár let zjistil, že mi krovy a pozednici sežraly houby. Konstrukce prý byla ošetřena, ale opět jsem k těmto nátěrům skeptický (praskliny ve dřevě, nutnost opakovaných nátěrů po 5-ti letech, atd.). Vizuální kontrolu jsem schopen udělat pouze na půdě – Krokve, bednění a „horní“ pozednice (krokve jsou na tomto trámu uloženy pomocí sedla) a dále pokračují dolů.
3/ Jakékoliv další nápady a komentáře jsou vítané :-)
Dále doplním, že do domu jsem se stěhoval v polovině prosince a do té doby nebyl řádně vytápěn. Moje hypotéza je založena na tom, že ke zvýšené kondenzaci došlo ve chvíli, kdy jsem dům začal řádně vytápět a vlhkost tak nestíhala ani odejít přes střešní fólii. Dále se firma přiznala, že když dělali střechu (v půlce srpna 2020), tak jim do toho zapršelo. Nicméně střecha jako taková nikde nezatéká (věřím, že to už by se projevilo).
Mockrát děkuji za odpověď.