Nedostatečný průtok podlahovými okruhy

Rubriky:

Reklama
JJ Jakub Jung @jakub.jung před 3 roky19.01.2021 06:54:00
Nedostatečný průtok podlahovými okruhy

Dobrý den všem,

i přes pročtení místních podobných témat usuzuji, že se bohužel vždy jedná o individuální problém a tak prosím o radu v níže popsaném problému.

Topení mi v novostavbě realizoval známý, topenář, věrně sloužící naší rodině již několik let - 3 realizované rozvody topení ve třech domech, do teď vše funkční bez výhrad.

Popíši situaci:

- RD - bungalov, podlahová plocha 157m2
- systémové desky styrotrade s folií
- trubka al-pex 16x2
- na trubkách beton 6-7cm
- rozdělovač 10 okruhů - Capricorn s průtokoměry a na vstupu i výstupu odvzdušňováky - automaty
- nejdelší okruh cca 130-140m
- bez radiátorů, jen podlahovka
- kondenzační, plynový kotel Thermona KDZN 14
- integrované čerpadlo v kotli nastaveno na nejvyšší výkon
- průtokoměry a ventily na rozdělovači vytočeny na maximum (kratší přiškrcené)


problém:
Nedostatečný a nevyrovnaný průtok jednotlivými okruhy.

https://www.youtube.com/watch?v=S_9-UE1a…

Na přiloženém videu nahoře je vidět, že když vypnu všechny okruhy a zapnu okruh do ložnice a šatny, vystřelí průtokoměr až na spodní rysku, tedy skoro 5l/min, když to samé ale udělám na rozměrově i délkově velmi podobném okruhu do obýváku (mam do obýváku dva okruhy - obývák a kuchyň) tak se, při všech ostatních okruzích, dostanu sotva na 2l/min pouze do obýváku).

Takhle mi to dělají třeba i dva úplně identické dětské pokoje (každý cca 13m2) - okruhy úplně stejně dlouhé, když vše zavřu a pustím pokoj 1 - průtok = 5l/min, když udělám to samé s pokojem 2 - dostanu se max na 2-2,5l/min. Čekal bych, že když voda nejde do žádného jiného okruhu, tak se dostanu na vysoký průtok prakticky všude, protože voda nemá kam jít a tak jí to pere jen do toho jednoho okruhu.

Když otevřu všechny okruhy, tak aby topil celý dům a krátké okruhy přiškrtím, nedostanu se na těch podstatných okruzích na více než 1l/min, což bohužel na těch delších způsobuje, že je beton i přes dva a více dní intenzivního topení (voda na vstupu cca 28st) stále ledový. V některých místnostech je ale zcela jasně teplý. Když ovšem uberu těm okruhům, které topí, abych logicky přidal průtok těm problémovým, tak mi přestanou topit i ty kratší, protože se na nich dostanu také na průtok max 1l.

Už jsem zkusil opravdu spoustu rad, které jsem vyčetl na netu a pořád se nemůžu dostat k žádnému výsledku. Mimo jiné kompletní průplach sytému vodou z řadu, kdy vycházela jen voda, bez vzduchu a její tlak byl na všech okruzích na výstupu stejný (eliminuje možnost, že by byla trubka přiškrcena v některém místě).

Máte někdo nějaký nápad? Už jsem z toho smutnej.

Kdyby měl někdo nějaký nápad tak děkuju. A prosím rozumnou diskuzi, všiml jsem si v jiných diskuzích, že to má někdy tendenci odbočovat od tématu......

Velké díky všem za přečtení.

(v příloze foto - Rozdělovač, výstup z rozdělovače do podlahového topení, kotel, stav průtokoměrů při otevřených okruzích do celého domu)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

101 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.