Správný provoz automatického kotleDobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na radu ohledně správného režimu vytápění pomocí kotle na tuhá paliva.
Vytápěný prostor:
Dvoupodlažní podsklepený rodinný dům (cca 280 m2) vystavěný zhruba před 50 lety. Nezateplený.
Kotel:
Viadrus U26 (6 článek) přestavěný přestavbovou sadou od společnosti Kovarson na kotel automatický. Instalován hořák o jmenovitém výkonu 35 kW. Jako palivo se používá hnědé uhlí ořech dva. Po přestavbě splňuje podmínky pro kotel III. emisní třídy a tedy bude možný jeho provoz i v následujících letech. Kotel je napojen na samotížný systém topení.
Nastínění problému:
Jak jsem pochopil, tak pro správné fungování kotle je nutné, aby byl kotel provozován za teplot vyšších než 60 stupňů (výrobcem udávaná minimální teplota vratné vody do kotle). Uvážím-li, že vypozorovaná typická ztráta teploty vody je kolem 15 stupňů. Tak by to znamenalo, že by se orientačně provozní teplota kotle pohybovala kolem 75 stupňů. Celý problém spočívá v tom, že v podstatě nelze vytápět dům s takto vysokou teplotou požadovanou kotlem, protože by byl dům přetopený - pouze pro ilustraci: venkovní teplota - 0 stupňů, teplota v domě - cca 23 stupňů, teplota na kotli - 55 stupňů. Naopak vypínání kotle po dosažení určitého tepelného komfortu v domě, by do značné míry popíralo "filozofii" automatických kotlů.
Již jsem se zajímal o možné způsoby řešení, ale byl bych rád za každou radu a názor. Zejména by mě zajímali možnosti, jak upravit stávající systém topení, aby dovoloval regulaci teploty v domě za současného správného provozování automatického kotle. Také je možné, že jsem opomenul nějakou věc, která by prolém řešila. Moc se neorientuji v uvedené problematice. Případně doplním další informace.
Děkuji.