Správný provoz automatického kotle

Správný provoz automatického kotle

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na radu ohledně správného režimu vytápění pomocí kotle na tuhá paliva.

Vytápěný prostor:
Dvoupodlažní podsklepený rodinný dům (cca 280 m2) vystavěný zhruba před 50 lety. Nezateplený.

Kotel:
Viadrus U26 (6 článek) přestavěný přestavbovou sadou od společnosti Kovarson na kotel automatický. Instalován hořák o jmenovitém výkonu 35 kW. Jako palivo se používá hnědé uhlí ořech dva. Po přestavbě splňuje podmínky pro kotel III. emisní třídy a tedy bude možný jeho provoz i v následujících letech. Kotel je napojen na samotížný systém topení.

Nastínění problému:
Jak jsem pochopil, tak pro správné fungování kotle je nutné, aby byl kotel provozován za teplot vyšších než 60 stupňů (výrobcem udávaná minimální teplota vratné vody do kotle). Uvážím-li, že vypozorovaná typická ztráta teploty vody je kolem 15 stupňů. Tak by to znamenalo, že by se orientačně provozní teplota kotle pohybovala kolem 75 stupňů. Celý problém spočívá v tom, že v podstatě nelze vytápět dům s takto vysokou teplotou požadovanou kotlem, protože by byl dům přetopený - pouze pro ilustraci: venkovní teplota - 0 stupňů, teplota v domě - cca 23 stupňů, teplota na kotli - 55 stupňů. Naopak vypínání kotle po dosažení určitého tepelného komfortu v domě, by do značné míry popíralo "filozofii" automatických kotlů.

Již jsem se zajímal o možné způsoby řešení, ale byl bych rád za každou radu a názor. Zejména by mě zajímali možnosti, jak upravit stávající systém topení, aby dovoloval regulaci teploty v domě za současného správného provozování automatického kotle. Také je možné, že jsem opomenul nějakou věc, která by prolém řešila. Moc se neorientuji v uvedené problematice. Případně doplním další informace.

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.