Vytápění peletami v kotli Rojek KTP Pellet

Rubriky:

Reklama
ZZ Zuzu Zuzu @zuzu.zuzu před 3 roky20.01.2021 11:53:00
Vytápění peletami v kotli Rojek KTP Pellet

Mám kotel Rojek KTP 32 Pellet s hořákem Ferroli SUN P7,vytápim rodinný dům 5+kk, mám napojenou svépomocí svařenou aku nádrž o objemu 4000l (předimenzovaná, ale už ji zmenšovat nebudu), dům je zateplený, zřejmě by postacil kotel i menší výkonnostní řady, ale chtěl jsem větší pro případné havarijní topení dřevem.
Hořák jsem si přenastavil jen na dvě úrovně výkonu hořáku, kdy druhou mám nastavenou na dobu podávání 30 a ventilátor na 60,tah komínu jsem z doporučených 10 Pa zvedl na 25 Pa z důvodu, abych zvýšil teplotu spalinových cest na cca 150 st. C, protože se mne při tahu 10 Pa(na kouřovodu teplota spalin cca 50 st. C) tvořil po roce užívání dehet na stěnách kotlového tělesa, teď se dehet krásné vypálil a kotlové těleso je krásné čisté.
Kotel užívám tím způsobem, že jej nastavitelnou wi-fi zásuvkou zapínám třeba denně na 4 hod.(při denních venkovních teplotách okolo 10 St. C) ,kdy kotel hoří celou dobu v kuse, což je po změření spotřeba jednoho 15 kg pytle kvalitních pelet, kotel i při tomto nastavení včetně většího komínového tahu vytápí na teplotu 75 st. C, kdy na tuto teplotu vytápěl, i když jsem měl nastavený komínový tah na 10 Pa, takže úniky tepla komínem nezpůsobí větší spotřebu pelet a kotel má stejný výkon. Pelety jsou vyhořelé, sice popel z nich není úplně "práškovitý" jako byl při předchozím nastavení (komínový tah 10 Pa a výkon ventilátoru na 100), ale jsou vyhořelé a myslím si, že pozitiva (odstranění dehtováni kotlového tělesa a popř. komina tzn. snad prodloužení životnosti a dále snížení teploty na koleni podávání pelet, kdy se mne při vyšší teplotě kolena za rok propálila hadice na podávání pelet) převažují.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.