„Jak nenasekat kila Pascallů?“

Rubriky:

Reklama
JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 3 roky24.01.2021 16:25:00
„Jak nenasekat kila Pascallů?“

Hafo ztrát
https://forum.tzb-info.cz/149128-nedosta…

Dovolím si poukázat na úskalí, které je schované v neznalosti nebo obtížnosti vyčíslit nebo stanovit hodnotu místních odporů, které často naprosto degradují hotové dílo. Je to dané mnoha okolnostmi a kromě jiného, že ani výrobci neudávají pravdivé hodnoty činitele ZETA. V odkaze jsem byl neprávem napadán a tak se pokusím vnést trochu světla do této problematiky na konkrétním rozvodu topné vody mezi kotlem a tělesem rozdělovače a slučovače. Tam je špatně nebo nevhodně dimenzované vše a výsledek se dostavil.
Co je nevhodné nebo zatěžující vysokými ztrátami
- rohové kulové ventily
- ostré kolena a malého rozměru
- plastová trubka malého průměru se zalisovanými koncovkami
- neuvažuje se vliv filtru a jeho dimenze
- nebere se v úvahu, že koncovky v plastu silně redukují průměr
Podlahové smyčky a rozváděč, slučovač
- opět je dobré si uvědomit, že při 10-ti okruzích je lepší větší dimenze (5/4“) nebo rozdělovače 2
- není potřeba mít 2 zařízení na omezování průtoku (průtokoměrem a ventilem seřizovacím), všechno produkuje ztráty
- příliš dlouhá smyčka aby topila, vyžaduje větší průtok a zde se nám pak navyšují neúměrně tlakové ztráty jak délkou, tak zvýšeným průtokem
Na přiloženém obrázku je takový zjednodušný nástin pro představu jak se to může počítat v praxi. Sestaví se schéma všech vřazených odporů místních, stanoví se ZETA, to se sečte a pak podle vzorce s konkrétním průtokem se stanoví tlaková ztráta. Naoko se může zdát, že jedno ostré koleno nic neznamená ale chyba lávky, když jsou 4 ks a ještě o dimenzi menší. Pak se přidají ztráty dalších vložených komponent, lineárních úseků. V praxi kde je to důležité se nakreslí řádné schéma a vytvoří tabulka místních ztrát. Zde není účelem nějaký přesný výpočet ale dát věc k zamyšlení. Ty některé hodnoty ZETA jsem pouze nastínil a dopátrat se skutečných hodnot je problém a to takový, že i zahraničí je to kritizované, že jsou hodnoty hrubě podhodnocené výrobcem záměrně nebo z neznalosti. Platí, že projektant by měl mít k dispozici všechny hodnoty ZETA a Kv. Ne jako že do trubky 20 mm nalisujeme tvarovku s otvorem 14 mm a myslíme si, že se nic nestalo. Nebo u podlahové smyčky a trubky s otvorem 12 mm se nasune něco co má mm 7. Alfou a omegou správné kalkulace je zanlost, ZETA a Kv všech topenářských prvků. U podlahového topení vždy bude potřeba většího průtoku než u radítorového topení. Je potřeba odebrat výkon kotli a to při nižšším teplotním spádu. Dnes se běžně projektuje 6°C a to už musí být hodně zima, aby se dosáhlo 8°C. Pokud někdo dosáhne vyššího, tak jedině tím, že průtok není dostatečný a to má dopad na plošný výkon topení.
Poznámka:
Obrázky jsou k dokreslení problematiky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.