Jaké zvolit hodnoty jističů jako náhradu za bakelitové?

Reklama
JN Jozef Nor @jozef.nor před 3 roky25.01.2021 07:27:00
Jaké zvolit hodnoty jističů jako náhradu za bakelitové?

Zdravím, jsme v nájmu v bytě, cca 170m2. Byt je starý, rozvody cu o průměru 1,5mm, kabely CYKY vedené ve zdi. Hlavní jistič 25A. Rozvody jsou zde velmi pofiderně a nepochopitelně vyřešeny, byt však po našem odchodu čeká rekonstrukce, proto majitel ani já nehodláme investovat. Potřebuji vyřešit problém krátkodobě (tzn za 2 roky se to celé překope) a levně.

Popíšu stav: Mámě 5 starých bakelitových jističů. 2x 6A a 3x 10A.
1. 6A na světla a možná část zásuvek - OK, bez problému
2. 6A patrně jeden okruh zásuvek - zjistil jsem že jistič je pokažený a není zapojen. Kabel je zapojen do 10A jističe číslo 3.
3. 10A s názvem koupelna - zásuvky v koupelně (pračka, sušička) a ještě jedna na druhé straně zdi v kuchyni - tam je zapojená myčka. Dělá nám problém, při puštění pračky a myčky najednou občas vyhodí jistič, většinou ne hned po zapnutí ale po nějakém čase, pak musíme jeden spotřebič vypnout, protože po prvním vyhození už vyskakuje opakovaně.
4. 10A - zde jsou zapojeny 4 kabely a kromě jediné zásuvky hned pod jističema, kde je zapojený internetový router, jsem nenašel nic, co by po jeho vypnutí nefungovalo. Netuším, co je tam zapojeno.
5. 10A všechny zásuvky v kuchyni, v obýváku a dalším pokoji. Nemáme TV ani jinou elektroniku s vyšší spotřebou, problém dělá kuchyň. Na tomto jističi visí lednička, trouba (sporák je plynový), varná konvice a samozřejmě i všechny ostatní kuchyňské spotřebiče, které případně zastrčíme do zásuvky. To je velký problém, jistič vypadává často. Prostě si neuvědomíte, že když při zapnuté troubě chcete zapnout varnou konvici, musíte vypnout troubu...
Nemám možnost část spotřebičů zapojit do jiného okruhu, můžu jedině myčku zapojit k troubě, což je nemyslitelné.

Provedl jsem tyto úpravy:
Jistič 2 jsem vypěnil za nový (všechny jsou typ B) 6A a zapojil tam ten okruh zásuvek.
Jistič 3 (pračka + myčka) jsem nahradil za nový 10A a čekám, jestli se to nezlepší
Jistič 5 (trouba, konvice, lednička) jsem nahradil za 13A a čekám co bude

Dotaz 1: Četl jsem, že tento typ a průměr vodiče může být jištěn až 16A. Také jsem našel, že má vliv délka vodiče, nenašel jsem však jaký přesně. Kuchyň, která nám dělá největší potíž, je v nejvzdálenějším místě od jističů, byt je hodně velký, kabel proto bude na poměry bytů nadstandardně dlouhý. Mohu tam v případě potřeby dát i 16A? Nic s velkým odběrem tam neběží dlouhodobě, konvice vaří 2 minuty, trouba jede 2x týdně 2 hodiny. Když to jede najednou naplno, je to ty 2 minuty co vaří konvice.

Dotaz 2: K jističi 1 vede tlustý hliníkový vodič (asi přívodní). Je tam zapojen také 1,5mm cu drát, který z něj vede vedle do jističe 2, z něj další do 3 atd, jsou takto vzájemně spojené. K druhé straně jističů jsou pak zapojené okruhy. Z mého pohledu to znamená, že když zatížím např jistič 2 na 4A, jistič 3 a 5 na 9A, poteče tím tenkým drátem mezi jističi 1 a 2 22A, tím mezi 2 a 3 18A. Je tohle zapojení normální a v pořádku? Neměl by tam být silnější drát, nebo se to takto normálně zapojuje?

Díky za rady, chybí li nějaká informace, hned doplním :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.