Vhodný způsob vytápění novostavby RD TZ 5kW (TC vs el.)Dobrý den,
Chtěl bych požádat o názory ohledně volby vhodného systému vytápění a ohřevu TUV pro naši budoucí novostavbu RD, viz parametry níže.
V současné chvíli projekt počítá s elektrickou podlahou a fotovoltaikou. Jsem si vědom, že při nízkých TZ je obtížné posoudit výhodnost tepelného čerpadla a teplovodních rozvodů, kde je největší neznámá životnost TC a samotných rozvodů.
Životnost elektrických podlah se uvádí někde mez 30-50 lety, investice za el. podlahy + fotovoltaiku s přebytky do ohřevu TUV cca 250.000,-, roční výdaje cca 30.000,-, spotřeba primární energie s faktorem 3x (to mě asi nejvíc odrazuje).
Životnost TC vzduch-voda když budu optimista 15 let a vodních rozvodů 20 let (tak se to alespoň počítá zde v kalkulátoru na TZB, mě to přijde málo, snad někdo nečeká, že budu po 20 letech rozkopávat podlahy a dělat nové rozvody, opravdu to není více?!), investice 250.000,- za TC a 150.000,- za rozvody pokud budu počítat nějakou lepší kvalitu, roční výdaje počítám do 15.000,-, spotřeba primární energie s faktorem kolem 1 (vykrátí se s faktorem TC, to je mi sympatické). Pokud bych chtěl dosáhnout životnosti aspoň 30 let, abych mohl srovnávat s el. podlahou, pak ještě budu počítat 2x výměna kompresoru u TC po cca 50.000,- (já vím, je to jen teorie po takové době, kdo ví co bude).
Vím, že jsou to hrubé výpočty a více neznámých, ale vychází mi, že roční výdaje by u těchto dvou variant po započtení investic vycházely cca 30.000 za TC a 38.000 za el. podlahy, což mi jen potvrzuje, že je rozdíl relativně malý. Výhody a nevýhody obou řešení jsou mi snad známé. Elektrika nabízí kompaktní řešení a asi vyšší komfort, TC zase větší flexibilitu a je více eko, jelikož šetří 3x více primární energie.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ve kterém není vlastně asi nic nového. Rád bych si jen ověřil, zda jsou mé myšlenkové pochody správné nebo zda-li zapomínám na nějakou podstatnou věc z hlediska mého konkrétního projektu.
Předem děkuji!
M.
> Parametry budovy dle současného projektu:
Lokalita – JV Prahy
Přízemní dům 5+KK s obytným podkrovím a garáží o rozměru 16 x 7 metru.
Užitná plocha 165 m2.
Počet obyvatel 4 osoby.
Zdi z nezateplených cihel 38 cm + 14 cm EPS.
Stropy z prefabrikovaných betonových panelů Spiroll.
Podlahová izolace polystyrenem 10 cm (dle projektu, asi bych přidal).
Sedlová střecha s betonovou krytinou s mezi-krokevní izolací 240mm minerální vata a parotěsná fólie.
Vytápění pomocí elektrických podlah + krb do 6kW bez výměníku + solární panely 3,24kWp s přebytky do vody.
Ohřev TUV elektrická patrona v bojleru 240 l.
Rekuperace není v projektu, ale plánujeme ji.
Okna plastová 3-skla Veka + HS portál 3 x 2,3 m v hliníku.
> PENB informace:
Objem budovy V: 540 m3
Plocha obálky budovy A: 470 m2
Energeticky vztažná plocha Ac: 200 m2
Tepelná ztráta:
- Prostupem: 4,13 kW
- Větráním (bez rekuperace): 1,38 kW
Celková dodaná energie na vstupu: 17,3 MWh/rok