Zateplení stropu Spiroll - pokládka vaty

Rubriky:

Reklama
JJ Jirka Jurkovič @jirka.jurkovic před 3 roky03.02.2021 13:25:00
Zateplení stropu Spiroll - pokládka vaty

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o radu ohledně řešení zateplení stropu z panelů Spiroll. Vím že podobných témat je tu hromada, ale nedaří se mi najít žádné v kombinaci Spiroll + zateplení pokládkou na něj.
Jde mi především o to, zdali je nutné použít v mém případě pod vatu parotěsku nebo je možné realizovat bez ní?

Jinak dodám že dům je již po kolaudaci a žijeme v něm druhou zimu. Náklady na vytápění nejsou v kombinaci s relativně teplými zimami a kůrovcovou kalamitou nějak závratné, nicméně od zateplení stropu očekávám zlepšení. :-) (viz tepelný odpor stropu spiroll bez zateplení) Taky se nám u stropu v místech vnějších rohů budovy při určitých teplotách vytvořila plíseň. :-( Povrchová teplota při venkovních teplotách 2°C až -5°C je přímo v tom nejhorším rohu (severní strana, šatna bez větrání) okolo 14-15°c, strop bez zateplení cca 17-18°, obvodové zdivo cca 21-22°, teplota podle termostatu v rozmezí 22-23°. Předpokládám že po zateplení se konstrukce stropu ohřeje a nebude ani v těch rohách docházet ke kondenzaci - je toto reálný předpoklad? Nebo např. v té šatně by bylo lepší udělat ještě malé odvětrávání na půdu, aby se tam obměňoval vzduch?

Zjednodušený nákres konstrukce na obrázku výše.
Obvodové zdivo Heluz Family 44, ŽB věnec, na něm zvenku 12cm polystyren (reálně možná méně, protože se trochu brousil). Polystyren je dořezaný i mezi krokve z vnější strany pozednice. Spiroll 265mm.

Strop bych chtěl zateplit křížem 36cm (2x18cm) vaty Climoool DF1 - 0,039 (Cenově nejvýhodnější) To by mělo být podle dalších článku zde na fóru snad být OK.
"záklop" pouze ve středové části. Mezi záklopem a vatou nechat cca 3-5cm odvětrání. Trámky 5x10cm přišroubovat do sloupků krovu a na ně přidělat prkna s dostatečnými mezerami - můžou být klidně i v řádech cm, jde mi pouze o projití ke komínům, routeru, anténě atd. Skladiště pouze minimální (sáňky boby atd.. sedačku tam stěhovat nebudu :-) )
Pokud by bylo potřeba podepřít záklop ještě uprostřed, udělal bych podpěru pouze z extrudovaného polystyrenu namísto dřeva, abych nedělal další tepelné mosty. Ale zkusím nechat nařezat silnější prkna a mělo by to být OK. Zbývající cca 1/2 plochy zůstane úplně otevřená.

Prosím tedy o radu, jaké by bylo v mém případě správně řešení, abych za pár let např. nemusel řešit problém s plísní na trámech, jako se tu nyní hojně vyskytují. :-( Nebo aby se mi v interiéru na stropě nezačali dělat mokré fleky.

Parotěs - ano / ne?
Pokud NE, vlhkost z interiéru odejde větráním a nemá šanci prostoupit stropem do izolace? Pokud projde stropem projde i izolací a odpoaří se? Pokud by se vysrážela v izolaci tak se včas odvětrá pryč směrem nahorů a nezůstane "ležet" na spirollech?

Pokud ANO, lze řešit položením např. 1cm mirelonu na panely (kvůli požkození parotěsu), potom parotěs a vata - vše položit na sebe bez jakýchkoliv mezer? Jak vyřešit vytažení parotěsu u sloupků a pozednic? Pokud jí vytáhnu přes pozednici k polystyrenu a nahoru až ke střešní folii, tak tu pozednici zavřu pod parotěs - nemůže zde plesnivět?

Skladba střechy: krokve, TONDACH TUNING FOL MONO DT red, kontralatě, latě, pálená stodo 12, hřeben s odvětráním (můžu dodat foto)

Díky a omlouvám se za vyčerpávající dotaz.
Jirka Kotek

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.