Cena servsu TČ a potřebný výkon pro nezateplený dům

Reklama
JP Jmeno Prijmeni @jmeno.prijmeni438 před 3 roky05.02.2021 22:35:00
Cena servsu TČ a potřebný výkon pro nezateplený dům

Dobrý den,

prosím o radu ohledně servisu a instalace TČ do RD a předem děkuji za tématické reakce, zejména odborníků na tuto problematiku.

RD k vytápění:
RD 50 let+ nezateplený, stará dřevěná okna, zdi asi 35cm, přízemí a 1. patro, celkem 8 pokojů. Radiátory staré litinové 4-žebrové. Zhruba 22 tis. Kč ročně za uhlí. Průměrně je vytápěno jen asi 60% domu.
Řeší se čím vytápět s minimální fyzickou prací při topení. Jsou obavy ohledně roční spotřeby elektrické energie tepelným čerpadlem. Jaké jsou vaše zkušenosti s náklady na vytápění - uhlí vs TČ u podobně velkého nezatepleného RD? Našli jsme různá porovnání a vychází to tak, že TČ bude o zhruba 1/6 až 1/5 dražší než uhlí.

Navržené TČ:
Zástupcem firmy BOMA navrženo tepelné čerpadlo (TČ) Atlantic Alfea Excellia S17 (vzduch/voda) 15,5kW při teplotě -7C a teplotě vody 45C, třída A++, díky vstřikování chladiva top. voda až 60C a uvnitř el. kotel 9kW.
https://brilon-tepelnacerpadla.cz/index.…
https://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cer…
Regulace výkonu 30-100% -> není potřeba velká akumulační nádoba. TČ má protiproudý koax. výměník omezující zanášení nečistotami ze stávající topné soustavy.

Otázky:
1. VÝKON: Zdá se vám výkon zhruba dostatečný, (teplota třeba 19C i v tužší zimě -15C při topení v cca 5 pokojích?)
2. INSTALACE BIVALENCE: na jaké úpravy je potřeba myslet, aby systém byl pro dodatečný zdroj tepla v budoucnu připravený a nebo zda není potřeba na to myslet, protože to nebude žádný problém přidat v budoucnu dodatečný kotel na místo kde byl ten starý, který nyní půjde pryč?
3. Cena instalace NEzahrnuje "případný ohřívač pro ohřev teplé vody tepelným čerpadlem" - tomuto nerozumím, kolik to stojí a jak moc je to vhodné?
4. SERVIS1: Investice do čerpadla je vysoká, pokud se čerpadlo porouchá v zimě, jak časově a finančně náročné bývá znovu uvedení do provozu? (nějaký hrubý odhad/průměr?)
5. SERVIS2: s jakými a hlavně jak vysokými náklady by bylo dobré počítat u těchto čerpadel jako je invertorové Atlantic Alfea v průběhu dalších cca 20 let? Třeba kolik let je předpokládaná životnost součástky X a kolik zhruba stojí výměna.
6. PLATBA: Jak obvykle probíhá smlouva a platba za TČ? Na co si dát pozor z pohledu kupujícího?

děkuji předem za případnou pomoc, odpovězte prosím i kdyby tu byla řada příspěvků, protože více hlav více ví..

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.