el.podlahovka - náročnost na FVE pro PENB

Rubriky:

Reklama
JK Jan Kolařík @jan.kolarik před 3 roky02.03.2021 20:48:00
el.podlahovka - náročnost na FVE pro PENB

Dobrý den,
řeším vytápění u plánované novostavby RD. Vytápění mám namyšleno el.podlahové + FVE (s bateriemi) a jako doplňkový zdroj kamna. Rekuperace ano. Dům je porotherm+polystyren; 1np 10*14m, 2np podkroví pod sedlovou střechou 7x14m

Podle PENB vychází celk. energ. vztažná plocha 209m2. Měrná potřeba tepla na vytápění 35 kWh/(m2.rok). Ztráty energie 12,5 MWh/rok; potřeba energie na vytápění 7,3 MWh/rok.

Překvapilo mě, že dle PENB je potřeba FVE o výkonu 5,6 MWh/rok (ca. 18 panelů). Přijde mi, že na velikost domu to je poměrně hodně. Je to podle vás odpovídající hodnota/množství? Nerad bych to měl zbytečně předimenzované. Umím si představit, že bych tam dal těch panelů méně, např. 12 a podle reálné spotřeby třeba později nějaké přidal. Nicméně nevím, jestli by pak dům prošel kolaudací (?), pokud jich tam budu mít ze začátku méně :(

Zvažoval jsem i alternativu ve formě teplovodního topení + TČ, které by na PENB vycházelo v pořádku, ale el. topení mi je sympatičtější z důvodu lepší regulace. Navíc v tom krbu bych si rád přes zimu topil a mám zkušenost od více známých, co mají teplovodní topení + kamna, že ty kamna skoro nepoužívají, protože když by si v nich chtěli zatopit, tak by potřebovali ztlumit podlahovku (ať tam nemají moc horko), jenže u té je docela velké zpoždění. Dále nějaké FVE jsem stejně chtěl mít na pokrytí spotřebičů, tak proč tu elektrárnu rovnou neudělat větší a využít i dotaci a mít to jenom na jednom systému (bez TČ).

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.