Jaký mám typ krovu + výměna trámů

Reklama
ZK Zdeněk Kratochvíl @zdenek.kratochvil671 před 3 roky03.03.2021 00:00:00
Jaký mám typ krovu + výměna trámů

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu týkající se rekonstrukce podkroví. V současné době rekonstruuji převážně svépomocí dům z roku 1925. Na jaře se chystám na rekonstrukci podkroví. Celou dobu jsem žil v domnění, že mám v domě hambalkový krov. Hambalek má být vodorovný trám, jehož úkolem je spojovat dvě protilehlé krokve, nicméně v mém případě, jsem po odkrytí původního podbití krovu zjistil, že vodorovné trámy nespojují přímo krokve, ale jsou zadlabány do středových vaznic. Když jsem trámy prohlížel, jestli jsou zdravé, tak jsem zjistil, že jsou jsou ještě ke všemu některé trámy i volnější, tedy, že nejsou s vaznice spojeny na pevno, ale v zadlabaných spojích se lehce hýbou do stran, jakoby s nimi lze lehce rotovat (ale opravdu minimálně). Toto mě trochu překvapilo, protože jsem projížděl internet a podobné řešení jsem nikde neviděl. Všude jsou hambálkové krovy, řešené tak, že jsou hambalky spojeny přímo s krokvemi. Viz. například přiložené foto, kde je podobný krov jako ten můj, ale hambalky jsou na vaznicemi a navíc spojeny s krokvemi. Zná někdo tento typ krovů jaký se nachází v mém domě? Dělalo se to tak dříve? Další dotaz je spojený s fotkou, kterou jsem dal pro srovnání. Je možné krov předělat tak, že bych ho doplnil o hambalky, tak jak je to například na fotce, tedy spojit je s krokvemi, dát je na vaznice a původní vodorovné trámy dát pryč? Díky za názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.