Nahrazení vzpěr u stojaté stolice

Rubriky:

Reklama
Martin Čechura @martin.cechura před 3 roky05.03.2021 11:29:00
Nahrazení vzpěr u stojaté stolice

Dobrý den,
rekonstruuji obytné podkroví RD, rozměr domu mezi štíty je 12 m, mezi pozednicemi 10 m. Dům je cca 100 let starý, klasický zděný z plných cihel (60 cm), sedlová střecha, podkroví je obytné (výška místností cca 230 cm) a nad ním je ještě půda (výška k hřebeni také cca 230 cm). Krov je stojatá stolice. V podkroví vede centrální chodba ve směru mezi oběma šikminami, vlevo i vpravo od ní jsou obytné místnosti.

Tyto místnosti byly kdysi vytvořeny tak, že v místě vaznic se postavily příčky, tudíž jsou místnosti kvádrového charakteru s rovnými stěnami. Logicky tedy zůstaly 4 nevyužité prostory u šikmin, a to vždy na každém konci chodby 2 (vlevo a vpravo). Každý z těchto 4 prostorů má půdorys cca 5 x 1,6 m. Na jednom konci chodby (u schodiště) jsou oplášťovány prkny a nahozeny omítkou - jsou to hluché prostory bez přístupu, do těch zasahovat nechci. Ale na opačné straně jsou z chodby udělaná taková malá dvířka na každou stranu a prostory byly využívány jako skladiště. Krov (vaznice) jsou neseny celkem 4 stolicemi, 2 jsou na kraji u štítů a 2 mezi nimi (podél chodby).

Chtěl bych lépe zpřístupnit z chodby tyto 2 šikmé prostory tím, že bych odstranil vzpěru + kleštinu podpírající sloupek stolice a nahradil je pouze jednou šikmou vzpěrou posunutou výše. Znázornil jsem to na fotce, kde bych původní dvojici vzpěra+kleština nahradil červenou vzpěrou (od pozednice k horní části sloupku) nebo zelenou vzpěrou (od spodní části nadezdívky k horní části sloupku). Tím by se naskytl prostor pro vytvoření vstupního otvoru o výšce cca 190 cm. Původní vzpěra je kotvena u podlahy do vazného trámu pomocí takové polorozpadlé plechové patky, do sloupku na čep+dlab. Stejně tak i vaznice, ta je opřena o pozednici a ve sloupku je čep+dlab. Do krajních stolic u štítů bych pochopitelně nezasahoval. Všechny sloupky jsou navíc kotveny z obou stran pásky do vaznic a drží je i příčky pod vaznicemi. Toto bych chtěl provést vlevo i vpravo z chodby.

Ještě doplním, že půda nad podkrovím je neobydlená, nezateplená, pouze na podlaze je vrstva keramzitu.

Obrázky:
typ krovu, který mám (4 stojaté stolice)
pohled zevnitř půdičky do chodby (chci nahradit)
vzpěra u štítu (zůstanou zachovány)
zamýšlená náhrada vzpěry
pohled z chodby po odstranění opláštění
druhý prostor (sloupek + vzpěra u štítu)
napojení vzpěry a vaznice na sloupek
napojení vzpěry a vaznice u pozednice
kotvení vzpěry do vazného trámu

Děkuji všem za posouzení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.