Thermomur 350 mm a boxy na venkovní žaluzie vs. tepelné mosty

Rubriky:

Reklama
Thermomur 350 mm a boxy na venkovní žaluzie vs. tepelné mosty

Dobrý den,

předem se omlouvám, nejsem z oboru, snažím se nabrat informace a předejít problému v budoucnu. Proto prosím akceptujte mé nepřesnosti a případné chyby, jsem sice z technického oboru, nicméně úplně odlišného, a tak jsem pouze samouk s tendencí snažit se vše pochopit, jinak nevěřím svému rozhodnutí :-D

Plánujeme letos stavbu RD - bungalov, 144 m2 zastavěná plocha, 120 m2 plocha místností. Momentálně finalizujeme projekt a předpokládáme zahájení stavby na začátku června a tento termín je z mnoha důvodů naprosto reálný a možná dopadne i květen (máme obrovské štěstí víceméně ve všem včetně známostí).

Stavba bude v systému Thermomur, obvodové zdivo (obdelník 18x8m) z tvarovky 350 mm (150mm EPS zvenčí, 150mm železobetonová konstrukce, 50mm EPS zevnitř, uvnitř pak dvě nosné stěny Thermomur 250mm, zbytek SDK příčky. S volbou jsme po pečlivém zvážení pro a proti více než spokojeni a vlastně i nadšení - nerad bych tuto diskuzi vztáhl k tomu, zda je to dobrá volba nebo ne, opravdu jsme spokojeni a tuto debatu jsme absolvovali několikrát. Nicméně na jeden problém jsme nyní narazili:

Z evidentních důvodů je box na žaluzie přiznaný v celé velikosti na fasádě nepřijatelný, to už snad nikdo nedělá, na novostavbách už vůbec ne. Box přidělaný na okenní rám v okenním otvoru se mi jako řešení nelíbí, jelikož dominanta domu budou obrovská okna a portály a sebrat 20 cm (možná i víc) z výšky okna mi přijde jako hrozně neefektivní a škoda.

Podle mých informací je možné zmenšit hloubku boxu až na 13 cm, což znamená z 15 cm EPS Thermomur tvárnice vyříznout 13cm otvor a do něj vložit box, nicméně to by celkem s jistotou způsobilo vznik tepelných mostů. Řešení by mohlo být v podobě jiných izolací (omlouvám se, nevím název, ale určitě budete vědět), kdy by se vyříznutý EPS nahradil efektivnější izolací, která např. při 5 cm nahradí celých 15 cm EPS Thermomur tvarovky a na těch 5 cm této lepší izolace následně přidělat box na žaluzie - celková hloubka 17 cm, což by bylo ok, jelikož na dům přijde cihlový obklad, který má 23 mm + nějaké lepidlo apod, takže by bod nevystupoval a byl zároveň s cihlovým obkladem = zůstal by přiznaný, ale alespoň by nevystupoval. To však vychází z toho, že je skutečně možné 15 cm EPS nahradit 5 cm jiného zateplovacího materiálu (nějaký tvrdší polystyrén, bohužel opravdu neím přesný název).

Další možnost mě napadly purenitové boxy, které údajně nahradí EPS samy o sobě. Ty je prý možné stáhnout až na 16 cm hloubky. Zde však již je nutné obložit i jej, nemůže z evidentních důvodů zůstat přiznaný jako hliníkový box. Při vyříznutí 15 cm EPS a vložení 16 cm purenit boxu by byl přesah 1 cm a to by znamenalo obklad cihlovými pásky na boxu s přesahem o 1 cm. Tohle zase vychází z předpokladu, že je skutečně pravda, že purenit box sám o sobě nahradí 15 cm EPS Thermomur tvarovky a skutečně je možné jej stáhnout na 16 cm.

Další problém je HS portál v budoucím obýváku (5m šířka, 2,55m výška), kde je překlad z oceli (2x U240 DL. 5 750 MM). Tam by potom přišel hliníkový box tvořil tepelný most 100%.

Projektant s nějakým řešením přijde, ale rád bych měl i jiný názor, schopnost jeho řešení nějak analzovat a dotazovat a případně přijít s vlastním návrhem, nebo alespoň problematice díky této diskuzi lépe porozumět. Věřím, že vše udělá, jak nejlépe zvládne, nicméně žít v tom budu já a chtěl bych, s Vaší pomocí, mít přehled a představu.

Velice si vážím Vašeho času, zkušeností, názorů a rad a jsem si vědom, že věnujete svůj čas v podobě čtení a odpovídání a velmi Vám za něj děkuji.

S pozdravem,
Ondra

P.S. doufám, že jsem se aspoň trochu strefil do správné skupiny, pokud ne, omlouvám se, vím, jak je frustrující pro moderátory a štamgasty, když jim nováček dělá v systému bordel

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.