Problematika tepelných ztrát odsáváním v indukční desce odtahem ven

Rubriky:

Reklama
ON Ondřej Novotný @ondrej.novotny492 před 3 roky13.03.2021 11:12:00
Problematika tepelných ztrát odsáváním v indukční desce odtahem ven

Dobrý den,

předem se omlouvám, nejsem z oboru, snažím se nabrat informace a předejít problému v budoucnu. Proto prosím akceptujte mé nepřesnosti a případné chyby, jsem sice z technického oboru, nicméně úplně odlišného, a tak jsem pouze samouk s tendencí snažit se vše pochopit, jinak nevěřím svému rozhodnutí :-D

Plánujeme letos stavbu RD - bungalov, 144 m2 zastavěná plocha, 120 m2 plocha místností. Momentálně finalizujeme projekt a předpokládáme zahájení stavby na začátku června a tento termín je z mnoha důvodů naprosto reálný a možná dopadne i květen (máme obrovské štěstí víceméně ve všem včetně známostí).

Stavba bude v systému Thermomur, obvodové zdivo (obdelník 18x8m) z tvarovky 350 mm (150mm EPS zvenčí, 150mm železobetonová konstrukce, 50mm EPS zevnitř, uvnitř pak dvě nosné stěny Thermomur 250mm, zbytek SDK příčky. S volbou jsme po pečlivém zvážení pro a proti více než spokojeni a vlastně i nadšení - nerad bych tuto diskuzi vztáhl k tomu, zda je to dobrá volba nebo ne, opravdu jsme spokojeni a tuto debatu jsme absolvovali několikrát. Nicméně na pár problémů jsme nyní narazili a tento je jedn z nich:

Plánujeme z různých praktických důvodů i osobní preference a estetiky kuchyňský ostrůvek a v něm indukční desku se zabudovaným odsáváním par.

Zde máme dvě možnosti - odtah podlahou ven vs. filtrační systém s uhlíkovými nebo keramickými filtry s výdechem zpět do místnosti v soklu ostrůvku.

Obecně se mi líbí víc systém s výdechem ven, přijde mi to jednodušší, efektivnější, zkrátka sympatičtější. Nicméně je s tím spojeno mnoho hrozeb. Když se přenesu přes vytvoření spádu v podlahovém vedení odtahu, aby vstrážená vlhkost v kolenech v zimě nezamrzala, pořídím kvalitní mřížku zvenku s magnetickou klapkou, aby zima skrz odtah netáhla do místnosti, tak stejně narážím na nepříjemnou komplikaci.

Vlhkost a odtah tepla. V létě (teplých dnech obecně) nic z toho není problém, jsem zvyklý větrat, mám to rád a není to problém, při vaření bude otevřené okno/ventilačka a hotovo.

Problém nastává v zimě (zde přijde část, kde možná trochu spekuluji, případně se rovnou pletu, nebo si celou věc v hlavě celkově dramatizuji, za což se případně omlouvám) - představuji si celou věc tak, že vzhledem k tomu, že dům bude dobře zateplený a navrženo je v něm vytápění teplovodním podlahovým systémem připojeným na tepelné čerpadlo o výkonu 6 kW (vypočtené nároky domu jsou 5,5kW), bude vytápění domu fungovat na principu postupného kumulování tepla v místnosti díky dobrému zateplení.

Když bude v podlahovém topení cirkulovat voda 28 stupňů, bude X hodin trvat, než se místnost vytopí a pak je teplota jen udržována. Zkrátka je to systém, který vnímám tak, že teplotní výkyvy nemá rád. Údajně pak čerpadlo je nuceno běžet v neoptimální křivce výkonu a snižuje svou životnost, protože musí reagovat na skokové poklesy teplot.

Zde se dostávám zpět k odsávání v desce - má docela velký výkon a když se bude vařit třeba dvě hodiny, je (po konzultaci s pár lidmi z kuchyňských studií) možné, že opravdu značnou část nakumulovaného tepla vytáhne z místnosti ven. Zde to vnímám opět tak, že to není jako když je ve starším domě rozpálený radiátor, který je schopný tepelnou ztrátu dohnat zpět relativně rychle.

Další problém je vlhkost. Všude čtu, že vlhkost je v dnešních velmi dobře zaizolovaných domech strašák obecně. Bylo mi řečeno, že digestoře slouží spíše k odtahu zápachu a mastnoty než odtahu vlhkosti, u které nemají až takovou efektivitu, jako u zápachu a mastnoty. Zabudované odsávání v desce jej má ještě o něco horší v případě zvednutí pokličky, kdy jde pára rovnou nahoru.

Zde opět narážím na situaci teplo vs zima. Nedělá mi problém vařit u otevřené ventilačky pro zajištění, že vlhkost bude mít odkud utíkat a nebude se mi hromadit v interiéru se SDK příčkami, toho se úplně děsím (jako laik, možná zbytečně, možná ne). V zimě však opět šokové větrání moc dělat nemůžu, protože bych doháněl tepelnou ztrátu vzhledem k systému topení dlouho (opět - můj vnitřní výklad jeho fungování).

Jako řešení se nabízí rekuperace. S tou se však od samého začátku nepočítalo a už z lidské lenosti bych se rád vyhnul "návratu zpět na stromy" a překopávat vše. Samozřejmě hlavní cíl je, aby vše fungovalo a pokud to nepůjde jinak, asi mi nic nezbyde, ale než se k tomu uberu, rád bych znal názor ostatních a důkladně věc zvážil.

Otázka tedy zní - jak moc jsem mimo? přeháním? nebo naopak to tak skutečně je - je situace řešitelná? jaké je ideální řešení? jsou opravdu tepelné ztráty tak zásadní? bude vytopení interiéru zpět trvat tak dlouho? je hromadění vlhkosti vzniklé vařením zásadní? jak je to s větráním v zimě?

Projektant s nějakým řešením přijde, ale rád bych měl i jiný názor, schopnost jeho řešení nějak analyzovat a dotazovat a případně přijít s vlastním návrhem, nebo alespoň problematice díky této diskuzi lépe porozumět. Věřím, že vše udělá, jak nejlépe zvládne, nicméně žít v tom budu já a chtěl bych, s Vaší pomocí, mít přehled a představu.

Velice si vážím Vašeho času, zkušeností, názorů a rad a jsem si vědom, že věnujete svůj čas v podobě čtení a odpovídání a velmi Vám za něj děkuji.

S pozdravem,
Ondra

P.S. doufám, že jsem se aspoň trochu strefil do správné skupiny, pokud ne, omlouvám se, vím, jak je frustrující pro moderátory a štamgasty, když jim nováček dělá v systému bordel

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.