"Snížení" výkonu kamen Petra šamotovou vložkou

Reklama
MH Martin Hejral @martin.hejral před 3 roky13.03.2021 13:43:00
"Snížení" výkonu kamen Petra šamotovou vložkou

Dobrý den, prosím o názor zkušené "kotelníky":
V rekreačním domku (nyní ovšem často a déledobě využívaném) topíme kamny a´la Petra (6 kW). Topíme hnědým uhlím. Naučil jsem se metodu hoření shora, na jedno naložení kamna hoří opravdu dlouho.
Při plusových teplotách nyní ale začíná de facto vadit, že roztopená kamna v noci až příliš sálají (při minimálním vzduchu klapkou shora), když je úplně uzavřu, výkon se samozřejmě sníží, ale hodně kouří/dehtují...
Napadlo mne, že bych v obodí plusových teplot zmenšil objem sálajícího uhlí přiložením šamotových dlaždic k vnitřním stěnám topeniště - prostě bych zmenšil půdorys vnitřního prostoru (cca o 25 % třeba). Moje úvaha: Méně roztopeného uhlí = méně tepla, kamna by mohla jet s pootevřeným vzduchem (lepší spalování, méně kouře/dehtu).
Co si o tomto nápadu?
Má to logiku?
To, že menší zásoba uhlí vyhoří rychleji mi nevadí - v současné době nasypaná kamna vydrží cca 20 hodin, já řeším především cca 8 hodin provozu na "malý výkon" od večera do rána...
Díky za vaše názory.
Martin

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.