Základ pro schodiště do domuZdravím,
řeším schodiště do domu. To bude vyrobeno z pozinku a řeším jak ho nejlépe usadit do země.
Dům má sklep a byl obkopán. Bagrista mi kvůli schodiště na této straně domu vysypal před vstupem až na úroveň podlahy sklepu cca 2,3-1,5m kamení (dům stojí ve svahu. viz. nákres), které používal na drenáž kolem domu. Takže jsem ho pochopil, že při budování schodistě stačí odkopat 80cm pod terén a odtuď můžu již postupovat dle jednoho z dvou postupů níže:
1. Vykopat cca 80cm kamení, tam spodek výkopu (stále kamení) udusat a poté do betonové lože položit ztracené bednění a pomocí dalšího ztraceného bednění udělat sloup a dostat se na úroveň terénu a zabatenovat. A pak už jenom zasadit schodiště.
2. Nebo to samé, ale udělat dole pouze jednu kostku ztraceného bednění a do toho přišroubovat schodiště, které bude mít dlouhé ocelové nohy a zasypat kamením
V příloze nákres.
A teď k zásadnímu problému, který mně tíží - nevadí, že ty základy schodiště nebudou až na zemině, ale budou na tom kamenivu? A musím to nějak hutnit ten základ?
Mám totiž strach aby si schodiště časem nesedlo o několik cm níže kvůli pohybu kamení. Pravděpodobně nebude nijak kotveno k domu.