Palubky lepit či šroubovat na plovoucí (odhlučněnou) podlahu?

Reklama
AD Adam Dubroka @adam.dubroka před 3 roky26.03.2021 13:10:00
Palubky lepit či šroubovat na plovoucí (odhlučněnou) podlahu?

Vážení zkušení podlaháři,

potřebuji odhlučnit podlahu z dubových palubek, kterou mám na roštu (50mm), ale strašně to duní jak dovnitř tak k sousedovi pod námi. Z předešlých diskuzí a z materiálu to došlo k dvěma řešení založených na kotvení palubek na 2 OSB desky s vystřídanou spárou na minerální vlně ISOVER T-P, viz foto. Hlavní dilema co mám je, zda ty palubky kotvit vruty (varianta 1), nebo zda ty palubky přilepit (varianta 2).

Kotvení vruty má tu základní přednost, že to lze rozebrat, pokud se vyskytne nějaký problém. Jestli dobře chápu, tak přilepené palubky pak už je možno jen rozřezat, pokud je člověk chce dostat pryč. Kotvení vruty může mít tu nectnost, že vruty můžou vrzat, jako teď v mém roštu. Ale mám pocit, že pokud to bude ležet celou plochou na té OSB desce přes pružnou folii Universol, tak by to vrzat nemělo. Minimálně kolega z minulého vlákna říká že to nevrže, viz https://forum.tzb-info.cz/136551-odhlucn…

Otázka jakou výhodu má varianta s lepením? Snad jen to, že tam opravdu nemá co vrzat. Často to vidím u nových podlah, takže je to asi moderní řešení. Otázka co do rekonstruované podlahy, kde se může vyskytnout nějaký zakopaný pes. Takže z těchto důvodů se spíše kloním k šroubování vruty
V každém případě pak kolem dokola dát pásku Isover N/PP, aby zvuk nechytal do okolních zdí. Už v té podlaze mám akustickou izolační folii Universol ligh ALU, takže bych ji tam dal. V tom šroubovaném řešení bude dost důležitá mezi ty palubky a OSB.

Další téma je, zda místo OSB nepoužít fermacellové desky. Jsou těžší než OSB, a asi více tlumí zvuk. Ale výrobce nedoporučuje do nich kotvit vruty. A pokud použíž OSB, tak jaké, rád bych nějaké přírodní, bez formaldehydu. Zároveň nějaké, co by udržely ty vruty.

zde je sumář otázek:
1: jestli variantu 1-šroubovat , nebo variantu 2-lepit
2: jestli jít do OSB nebo fermacellu? Pokud do OSB, tak do jaké, aby udržela vruty? Chtěl bych nějaké relativně přírodní OSB (bez formaldehydu).
3: když by se šroubovalo, tak jak jaké vruty použít, aby to nevrzalo? Jak husto je dávat?
4: věděli byste o někom z okolí Brna, kdo by to byl schopen dobře udělat?

Díky moc za váš názor

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.