Nilan Gott + tč země/voda

Rubriky:

Reklama
JS Jakub Silar @jakub.silar před 3 roky02.04.2021 12:11:00
Nilan Gott + tč země/voda

Ahoj vzduchaři,

připravuji stavbu dřevostavby o podlahové ploše 130 m2 s odhadovanými TZ v rozmezí 4-5 kW a rád bych Vás požádal o rozhřešení.

Dům bude vytápěn teplovodní podlahovkou a zdrojem tepla bude TČ země/voda. Rozhoduji se mezi jednotkami IVT a Nibe. Pravděpodobně zvítězí IVT, které dává 15 let záruku na kompresor. Cena mezi IVT a Nibe je v podstatě shodná.

Nemůžu se však rozhodnout pro vzduchotechnickou jednotku.

Doposud jsem se nejvíce klonil k jednotce Gott 2600, která kombinuje aktivku+pasivku. Jako velké plus jsem bral, že v létě mi je jednotka schopná chladit a v zimě nepotřebuje elektrický předehřev.

Vzhledem k tomu, že však budu v zimě topit čerpadlem země/voda, není Gott 2600 trochu zbytečné přestřelení, vezmu-li v potaz, že abych nemusel jako u pasivní jednotky používat předehřev, tak bude muset jet v režimu aktivní rekuperace, tedy budu de facto topit druhým TČ (aktivní rekuperace = tč)?

Topit chci primárně do podlahy čerpadlem. Nebude mi pak Gott přehřívat dům?

Nebo mi ještě Atrea nabízí svou jednotku Duplex 380, na kterou se dá údajně napojit nějaký modul, který se propojí se zemním kolektorem tepelného čerpadla a v létě to dokáže ochlazovat přiváděný vzduch. Pak by to vypadalo cca následovně: pasivní jednotka + předehřev + modul na chlazení.

Nebylo by toto přece jen nejlepší řešení oproti Gottu?

Co myslíte?

Jen dodám, že cena pro mě není úplně rozhodující a už vůbec ne nějaké výpočty návratnosti. Je mi celkem jedno jestli zaplatím za pasivku (+předehřev+chladící modul) 90 tis. Kč bez DPH nebo 113 tis. Kč bez DPH za Gotta. Prioritou číslo 1 je pro mě komfort. Tedy aby se dům třeba zbytečně nepřehříval, nebo aby na nás nefučel studený vzduch v zimě.

Elektrickou podlahovku nechci. U takového řešení, aby vyšel PENB, tak bych zase musel mít solární elektrárnu.

Další věc je, že klimatizace je věc, kterou nechci. Nedělá mi dobře v kancelářských budovách a ani v autě. Raději chladit méně rekuperací.

A abych řekl pravdu, představa elektrické podlahovky ve mně vyvolává úzkoslitvé pocity s ohlededem na doživotní závislost na jednom zdroji tepla.

Plyn mám kousek od pozemku a nechci ho. Nikdy nekupuji nejlevnější řešení, protože razím heslo, že nejsem tak bohatý, abych kupoval pořád dokola levné věci. Raději jednou a pořádně. Tzn. nějaký lepší kotel, bojler, přípojka, komín, práce apod. A jsem v pořizovacích nákladech někde na 120-140 tis. Kč.

Země/voda IVT či NIBE mě vyjde asi na 260 tis. Kč vč. DPH bez výkopových prací (cenové nabídky mám na stole), které mi za pakatel udělají chlapi, co mi budou dělat i desku. :-)

Takže jsem zase zpátky u teplovodní podlahovky, tč země/voda a nemám rozseknuto, zda-li je lepší Gott 2600 nebo třeba Atrea Duplex ec380 (alternativně R5) s připojením chladiče přímo na tepelné čerpadlo (https://www.atreaeshop.cz/atrea-potrubn ... 62/produkt). :-)

Atrea mne vyjde o něco levněji, ale jak říkám, cena není úplně rozhodující. Důležité pro mě je, aby byl výsledek komfortní na užívání. :-)

A protože stále mluvím o komfortu, tak TČ vzduch/voda nepřipadá v úvahu. Ani kvůli sobě, ani kvůli sousedům nechci dát vedle baráku vrtuli, která bude za čas bůhví jak hlučná.

Příspěvek jsem zvěřejnil i na Airforum. Víc hlav víc ví. Snad. :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.