Přívodní kabel do domuZdravím všechny,
vím, že se toto téma objevuje jako častý evergreen, proto prosím omluvte opakování dotazu.
Řeším přívodní kabel z již zavedené přípojky pro novostavbu RD. Vzdálenost je cca 10 m. Aktuální jistič je 3x25A - přípojka již na parcele byla, když jsme ji kupovali.
Mám vypracovaný prováděcí projekt, bohužel ale se mi ve výkrese domovního a elektroměrového rozvaděče rozchází, který kabel by měl být jako přívodní do domu. V jednom je napsáno CYKY-J 4x10, ve druhém naopak CYKY-J 5x10. Když jsem se na toto ještě přeptával projektanta, dostalo se mi odpovědi, že cokoliv v rozmezí 5x10 - 4x12 je Ok a že doporučuje 5x12, kvůli budoucí rezervě. Kabel s takovým průřezem jsem ale vůbec nenašel. Dům bude mít vše na el. (ohřev TUV, TČ země-voda). V projektu je i zásuvka na elektromobil (kdoví co bude za pár let), proto bych rád do budoucna měl jistou rezervu. V projektu je rovněž zakreslen přechod z TN-C na TN-S, který má být až před domovním rozvaděčem, nicméně jestli to je takto správně netuším. Distributorem je ČEZ. V připojovacích podmínkách se píše:
HDV:
- musí být provedeno v soustavě TN-C;
- je ve vlastnictví odběratele nebo majitele objektu;
- zřizuje se povinně pro více než tři odběrná místa nebo v případě, že v HDS je méně sad pojistek než je počet odběrných míst;
- průřez HDV se volí dle platných technických norem, s ohledem na očekávané zatížení, minimálně však 4×16 mm2 Al nebo 4×10 mm2 Cu, v provedení vodičů s plnými jádry nebo slaněnými vodiči;
Nevím přesně, kde se nachází HDV (hlavní domovní vedení). Dle podmínek je to mezi elektroměrem a hlavní domovní skříní. Bohužel nevím, co je hlavní domovní skříň. Je tu prosím někdo, kdo by mi mohl vysvětlit, jestli mám táhnout kabel 5x XY nebo 4x XY?
Díky.