Přívodní kabel do domu

Přívodní kabel do domu

Zdravím všechny,

vím, že se toto téma objevuje jako častý evergreen, proto prosím omluvte opakování dotazu.

Řeším přívodní kabel z již zavedené přípojky pro novostavbu RD. Vzdálenost je cca 10 m. Aktuální jistič je 3x25A - přípojka již na parcele byla, když jsme ji kupovali.

Mám vypracovaný prováděcí projekt, bohužel ale se mi ve výkrese domovního a elektroměrového rozvaděče rozchází, který kabel by měl být jako přívodní do domu. V jednom je napsáno CYKY-J 4x10, ve druhém naopak CYKY-J 5x10. Když jsem se na toto ještě přeptával projektanta, dostalo se mi odpovědi, že cokoliv v rozmezí 5x10 - 4x12 je Ok a že doporučuje 5x12, kvůli budoucí rezervě. Kabel s takovým průřezem jsem ale vůbec nenašel. Dům bude mít vše na el. (ohřev TUV, TČ země-voda). V projektu je i zásuvka na elektromobil (kdoví co bude za pár let), proto bych rád do budoucna měl jistou rezervu. V projektu je rovněž zakreslen přechod z TN-C na TN-S, který má být až před domovním rozvaděčem, nicméně jestli to je takto správně netuším. Distributorem je ČEZ. V připojovacích podmínkách se píše:

HDV:
- musí být provedeno v soustavě TN-C;
- je ve vlastnictví odběratele nebo majitele objektu;
- zřizuje se povinně pro více než tři odběrná místa nebo v případě, že v HDS je méně sad pojistek než je počet odběrných míst;
- průřez HDV se volí dle platných technických norem, s ohledem na očekávané zatížení, minimálně však 4×16 mm2 Al nebo 4×10 mm2 Cu, v provedení vodičů s plnými jádry nebo slaněnými vodiči;

Nevím přesně, kde se nachází HDV (hlavní domovní vedení). Dle podmínek je to mezi elektroměrem a hlavní domovní skříní. Bohužel nevím, co je hlavní domovní skříň. Je tu prosím někdo, kdo by mi mohl vysvětlit, jestli mám táhnout kabel 5x XY nebo 4x XY?

Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.